SPECIJALNI RAT

Srpski specijalisti za prosvjede ruše vlast u Gani

17.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nekadašnji predsjednički kandidat na predsjedničkim izborima u Gani, Nana Akufo Addo namjerava srušiti vlast i to uz pomoć Srba, pišu tamošnji mediji, a prenosi B92

Akufo Addo, inače bivši šef ganske diplomacije koji od početka godine ima funkciju 'barjaktara' Nove domoljubne stranke, prema pisanju medija, spreman je ugroziti nacionalnu sigurnost, a pritom se uzdaje u pomoć neimenovanih državljana Srbije.


'Imamo izvješća kako je Akufo Addo preko šefova svojeg osiguranja u Ganu doveo srpske nacionaliste koji ovdje obučavaju osobe koje su pristigle iz cijelog svijeta kako bi poticali na pobunu protiv legalno izabrane vlasti. Radi se o opasnim namjerama koje prijete našoj nacionalnoj sigurnosti i stupovima vlasti', objavila je skupina 'Sačuvajmo Novu domoljubnu stranku sada' koja već duže vrijeme kritizira Addovo djelovanje.
 
Kako se navodi, u Ganu su doputovala četvorica srbijanskih državljana, koji su zaduženi za borbenu obuku.

Prije mjesec dana ganski ministar unutarnjih poslova Prosper Bani optužio je satnika Edmunda Kodu, šefa Addovog osiguranja koji je uhićen zbog sumnji da je još 2014. godine u Ganu doveo skupinu Srba koji su pristaše Nove domoljubne stranke učili taktikama nenasilnog otpora i izazivanja revolucije.

Koda je iz zatvora poručio Baniju kako su njegove optužbe sulude.

'Ovo je jedna od najluđih optužbi na moj račun. Tijekom 2014, a i kasnije se nikada nisam susreo ni s jednim Srbinom, a kamoli da sam organizirao regrutiranje i poticao na revoluciju, što se kažnjava smrću. Jedini Srbin koga poznajem je Milovan Rajevac, bivši izbornik nogometne reprezentacije Gane', poručio je Koda putem svojeg odvjetnika.
 
Nova domoljubna stranka je stranka desnog centra i na prošlim izborima 2012. godine ostala je bez većine u parlamentu, budući je Nacionalni demokratski kongres, koji teži socijaldemokratskim idejama, osvojila 148 od 275 zastupničkih mjesta.

Redovni parlamentarni izbori u Gani održat će se u studenom ove godine.