UZ BROJNE INCIDENTE

'Srpska' proglasila pobjedu u srpskim općinama na Kosovu

04.11.2013 u 07:41

Bionic
Reading

Lista Građanska inicijativa 'Srpska', koju podupire vlada Srbije, proglasila je u nedjelju navečer izbornu pobjedu na Kosovu u svih šest srpskih općina južno od Ibra, dok je su nevladine udruge u Prištini priopćile da oporbeni Demokratski savez Kosova vodi u Prištini, Peći i Gnjilanu

Lista 'Srpska' je, prema priopćenju, i u ostalih 14 kosovskih općina u kojima je sudjelovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista.

Kako je na tiskovnoj konferenciji rekao nositelj liste Građanska inicijativa 'Srpska' Vladeta Kostić, kandidatima ove liste čestitao je i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Beogradski mediji, pozivajući se na koaliciju nevladinih udruga koja prati lokalne izbore na Kosovu, izvješćuju iz Prištine da je, prema preliminarnom broju glasova u Prištini u vodstvu dosadašnji gradonačelnik i vođa Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa sa 43,6 posto glasova. Na drugom mjestu je kandidat oporbenog pokreta Samoopredjeljenje Shpend Ahmeti sa 31 posto glasova glasova, što znači da će se prvi čovjek glavnog grada Kosova birati u drugom krugu glasovanja, a ostanu li ovi rezultati iz izborne utrke ispast će kandidat vladajuće Demokratske partije Kosova Agim Çeku.

Dužnosnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) opovrgnuli su u nedjelju navečer tvrdnje o navodom zahtjevu za poništavanje lokalnih izbora u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i istaknuli da se izborni materijal iz tri sjeverne općine Kosova nalazi pod nadzorom OSCE.

Šef misije OSCE na Kosovu Jean-Claude Schlumberger priopćio je da su promatrači ove organizacije bili primorani napustiti biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici između 17 i 18 sati zbog ozbiljnih sigurnosnih incidenata, nakon kojih su ta birališta zatvorena.

Schlumberger je istaknuo da ova organizacija nije tražila poništavanje lokalnih izbora u sjevernoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mjesta nakon incidenta.

Izborni proces, istaknuo je on, bio je uspješan na cijelom sjeveru do 17 sati, kad su huligani napravili incidente na tri biračka mjesta, uništili glasačke kutije, napali osoblje i bacili suzavac.


Na Kosovu su u nedjelju održani prvi lokalni izbori na cijelom teritoriju od proglašenja neovisnosti 2008. godine, a izborni proces obilježen je kampanjom bojkota i zastrašivanja, te slabim odzivom Srba na sjeveru Kosova, gdje je zabilježen niz incidenata zbog kojih je nekoliko biračkih mjesta zatvoreno prije 19 sati.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) priopćilo je u Prištini da je glasovalo ukupno 45,79 posto građana, odnosno 814.780 glasača, što je oko 100.000 više u odnosu na lokalne izbore 2009. godine, kad nije bio obuhvaćen i sjever Kosova. U SIP je rečeno da će tek nakon potvrde glasačkih listića iz četiri srpske općine sjevernog Kosova odlučiti jesu li izbori na sjeveru bili uspješni ili ne.

Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) najoštrije je osudila incidente tijekom izbora na sjeveru Kosova i zatražila opsežnu istragu, otkrivanje i kažnjavanje počinitelja zbog čijih je napada i prijetnji zatvoreno nekoliko biračkih mjesta.