VOJNI MIMOHOD

Središte Zagreba u blokadi, koristite alternativne pravce

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 03.08.2015 16:37
  • Objavljeno 03.08.2015 u 10:35
promet zabrana

promet zabrana

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Posebna privremena regulacija prometa zbog mimohoda Oružanih snaga Republike Hrvatske, povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Zagrebu je na snazi već od subote 1. kolovoza, a vrijedit će do njegova završetka u utorak 4. kolovoza. U nastavku teksta donosimo detaljan pregled informacija iz MUP-a i ZET-a, a umjesto gradskog prometa za vožnju gradom preporučamo bicikl

Kartu sa zatvorenim cestovnim pravcima za vrijeme proba i momohoda možete vidjeti klikom na link. Crvena boja označava zatvorene prometnice, a zelenom su bojom označeni pravci po kojima će biti moguć promet te ulasci i izlasci iz određenih naselja.

1.Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila

• u Andrašecovoj ulici u ponedjeljak od 6 sati do utorka 4. kolovoza 2015. godine do 21 sat;
• na istočnom parkiralištu ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ulici Hrvatske bratske zajednice u ponedjeljak od 6 sati do utorka 4. kolovoza 2015. godine do 21 sat.
• na istočnom šljunčanom parkiralištu Zagrebačkog velesajma kod zgrade INA-e, do Hipodroma u utorak 4. kolovoza 2015. godine od 6 do 19 sati;
• na svim parkiralištima oko zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, na Trgu Stjepana Radića i na parkiralištu Paromlin u Trnjanskoj cesti u utorak 4. kolovoza 2015. godine od 6 do 21 sat;
• na Markovićevom trgu, Vranyczanyevoj, Ćirilometodskoj, Habdelićevoj i Opatičkoj od Kamenite do Ul..29.X.1918. na Gornjem Gradu u utorak 4. kolovoza 2015. godine od 17 do 23 sata;
• na Katarininom trgu i Jezuitskom trgu na Gornjem Gradu u utorak 4. kolovoza 2015. godine od 14 do 23 sata;
• na parkiralištu sa sjeverne strane Čazmanske ulice, istočni dio navedene ulice kod noćnog kluba 'Route 66' od ponedjeljka 3. kolovoza od 17 sati, do utorka 4. kolovoza 2015. godine do 21 sat.

Uz navedeno, građanima se ne preporučuje parkiranje i ostavljanje parkiranih vozila na parkiralištima na Držićevoj aveniji, Ulici grada Vukovara, Savskoj cesti i Slavonskoj aveniji u ponedjeljak 3.kolovoza 2015. godine od 6 sati do utorka 4. kolovoza 2015. godine do 21 sat. Parkiranje uz navedene ulice bit će otežano, a u vrijeme zabrane prometa na navedenim ulicama izlazak sa navedenih parkirališta bit će onemogućen do završetka probe i svečanog mimohoda.

2. Zabrana prometa za sva vozila osim za vozila s akreditacijom

• na Sarajevskoj cesti od Vatikanske do Mosta mladosti, zapadnim kolnikom Mosta mladosti, zapadnim kolnikom Držićeve avenije do Ulice grada Vukovara u ponedjeljak 3. kolovoza 2015. godine od 7 i 30 sati do utorka 4. kolovoza 2015. godine do 24 sata,
• na Ulici grada Vukovara od Držićeve avenije do Nove ceste, Miramarskoj cestom, Trgu Stjepana Radića, Paromlinskoj, Ulici Hrvatske bratske zajednice od Slavonske do Ulice grada Vukovara, Andrašecovoj ulici, Savskoj cesti od Tratinske do Slavonske, sjevernom kolniku Slavonske avenije do Držićeve avenije, u utorak 4. kolovoza 2015. godine od 13 do 24 sata.
• na Ulici grada Vukovara od Ulice Kruge do Miramarske ceste, Trgu Stjepana Radića i Ulici Hrvatske bratske zajednice od Slavonske avenije do Ulice grada Vukovara, u ponedjeljak 3. kolovoza 2015. od 19 do 23 sata,
• u svim ulicama i trgovima na području Gornjeg grada od Streljačke ulice do Ilirskog trga u utorak 4. kolovoza 2015. godine od 19 do 23 sata.

Nadalje, zbog zatvaranja prometa po Držićevoj i Slavonskoj aveniji, po Ulici grada Vukovara i Savskoj cesti, u gore navedenim vremenima, bit će otežano prometovanje u i iz naselja Kruge, Vrbik, Savica te naselje sa istočne strane KC 'Vatroslav Lisinski'.

Pravci za ulazak i izlazak iz naselja će biti:

1. NASELJE KRUGE (omeđeno HBZ – Grada Vukovara – Držićeva avenija – Slavonska avenija)
Ulaz i izlaz iz navedenog naselja bit će u vrijeme proba i svečanog mimohoda omogućen preko istočnog kolnika Ulice HBZ (na kojem će se promet odvijati dvosmjerno) te raskrižja s Vrbanjskom ulicom, sjevernije od Slavonske avenije.
2. NASELJE VRBIK (omeđeno Savskom cestom – Grada Vukovara – HBZ – Slavonska avenija)
Ulaz u naselje bit će omogućen preko sjeverozapadnog dijela raskrižja Slavonske avenije i Ulice HBZ, te preko parkirališta koje se nalazi jugozapadnije od Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje će djelatnici Zagrebačkih cesta ukloniti trenutno postojeće fizičke zapreke.
Izlaz iz naselja bit će omogućen preko Ličke ulice u smjeru juga (južni dio navedenog naselja) te preko sjeverozapadnog dijela raskrižja Slavonske avenije i Ulice HBZ na navedeni prometni čvor.
3. NASELJE SAVICA (omeđeno Slavonskom avenijom, Držićevom avenijom – Savskim nasipom i Mostom slobode)
Ulaz i izlaz iz naselja bit će omogućen preko južnog kolnika Slavonske avenije u smjeru istoka, te preko smjera: Drinska ul. – Starotrnjanska ul. – prolazak ispod Mosta – Prudi – Trnjanske ledine sa istočne strane objekta HRT-a prema južnom kolniku Slavonske avenije u smjeru istoka.
4. NASELJE omeđeno između Koturaške – Miramarske – Paromlinske ulice: Promet motornim vozilima će biti onemogućen u vrijeme odvijanja proba te mimohoda.

Alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u pravcu jug-sjever su:

• Velika Gorica – državna cesta D30 (istočna obilaznica) – Domovinski most – Radnička – Heinzelova,
• Avenija Dubrovnik – Držićeva avenija, dvosmjerno odvijanje prometa po istočnom kolniku,
• Jadranska avenija – Jadranski most – Selska cesta – Ilica
• Zagrebačka cesta od Prečkog do Črnomerca
• Škorpikova ulica od čvora Jankomir do Aleje Bologna.

Alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u pravcu istok-zapad su:

• A3 - zagrebačka obilaznica,
• Avenija Dubrovnik od Remetinca do Zapruđa
• Zagrebačka avenija – Slavonska avenija južni kolnik smjer istok
• Branimirova – Zvonimirova – „zeleni valovi“ – Ilica – Aleja Bologne.
Javni prijevoz uoči i tijekom mimohoda

Zbog zahtjevnih priprema koje prethode svečanom vojnom mimohodu, kao i tijekom samog programa, u ponedjeljak 3. Kolovoza i utorak 4. kolovoza, dolazit će do promjena u prometovanju tramvaja i autobusa.

Tijekom prometnih izmjena na raspolaganju će biti telefonski agenti ZET-a. Informacije će biti dostupne na besplatnom broju Kontakt centra 0800 200 060. Aktualno stanje u prometu moći će se pratiti i na službenoj internetskoj stranici, a obavijesti o operativnim prometnim izmjenama putnici će čuti i tijekom putovanja putem internog zvučnog sustava.

Tramvajski promet

Ulicom grada Vukovara, na dijelu od Avenije Marina Držića do Savske ceste, kao i Savskom cestom prema jugu, odnosno prema Savskom mostu, tramvaji neće voziti u utorak, poslije 15 sati. Umjesto tramvaja bit će uspostavljene izvanredne linije od Savskog mosta do Ljubljanice te od Prečkog do Savskog mosta.

Tramvajske linije 4, 5, 14 i 17 vozit će izmijenjenim trasama, a linije 3 i 13 neće prometovati.

linija 4: Dubec – Draškovićeva – Glavni kolodvor – Vodnikova – Savska – Ljubljanica;
linija 5: Maksimir – Autobusni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Žitnjak – Savišće;
linija 14: Mihaljevac – Draškovićeva – Branimirova – Autobusni kolodvor – Zapruđe – Velesajam – Savski most;
linija 17: Ljubljanica – Savska – Trg bana J.Jelačića – Zvonimirova – Borongaj.

U ponedjeljak od 19 do 23 sata bit će obustavljen tramvajski promet Ulicom grada Vukovara od Avenije Marina Držića do Savske ceste.

Tramvajske linije 3, 5 i 13 voziti će izmijenjenim trasama:
linija 3: Ljubljanica – Savska cesta – Vodnikova – Glavni kolodvor – Držićeva – Ulica grada Vukovara – Savišće;
linija 5: Prečko – Savska cesta – Vodnikova – Glavni kolodvor – Branimirova – Trg Petra Krešimira IV – Šubićeva – Maksimir;
linija 13: Kvaternikov trg – Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Trg bana Josipa Jelačića – Frankopanska – Savska cesta – Savski most

Autobusni promet

Autobusne linije 219, 220, 221, 268 i 330 koje uobičajeno polaze s terminala Glavni kolodvor, u vremenu posebne prometne regulacije kretat će od raskrižja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije. Tako će improvizirani terminal na izmještenoj lokaciji biti u funkciji u ponedjeljak od 19 do 23 te u utorak od 13 sati sve do ponoći.

U istom razdoblju linije 229, 166, 310, 311 i 313 od svojih će odredišta redovnim trasama voziti do Muzeja suvremene umjetnosti, a u suprotnom smjeru polazit će sa stajališta Bundek.

Mijenja se trasa linije 107 u smjeru Jankomira. Autobusi će voziti redovnom trasom do raskrižja Slavonske avenije s Avenijom Marina Držića kojom nastavlja do Branimirove te dalje trasom Trg kralja Tomislava - Grgura Ninskog - Haulikova - Mihanovićeva - Vodnikova - Savska - Tratinska - Ozaljska - Selska - Zagrebačka avenija i dalje uobičajeno. Autobus će se zaustavljati na stajalištima na Av. M. Držića (nakon raskrižja s Ulicom grada Vukovara), na Glavnom kolodvoru, u Tratinskoj (nakon raskrižja sa Savskom) i na Selskoj (južno stajalište linije 109).

Linije 218 i 234 neće prometovati u utorak, dok će u ponedjeljak voziti skraćeno do Nacionalne i sveučilišne knjižnice od 19 do 23 sata.

Linija 281 (Glavni kolodvor - Novi Jelkovec) tijekom posebne će regulacije biti skraćena do stajališta Elka.

Zbog zatvaranja zapadnog kolnika Sarajevske ulice i Avenije Marina Držića linije 222, 307 i 308 u ponedjeljak i utorkak mijenjaju trase.

Linija 222 (Remetinec – Žitnjak) u smjeru Remetinca vozi redovnom trasom do raskrižja Slavonske avenije s Heinzelovom te nastavlja Heinzelovom, Ulicom grada Vukovara, Av. M. Držića te dalje redovnom trasom.
Linije 307 Zagreb (Zapruđe) - Strmec Bukevski i 308 Zagreb (Zapruđe) – Sasi u smjeru Zapruđa redovnom trasom prometuje do raskrižja Sarajevska - Vatikanska te nastavlja trasom Vatikanska - SR Njemačke - Av. Dubrovnik do krajnjeg stajališta u zoni raskrižja Av. Dubrovnik sa Ulicom SR Njemačke. S istog stajališta vozi u suprotnom smjeru Kombolovom, B. Magovca, Sv. Mateja, Vatikanskom do Sarajevske i dalje uobičajeno.

Karta s ulicama zabranjenim za promet za vrijeme mimohoda. Na MUP-ovoj karti navedene su i ulice kojima će se moći prometovati

Karta s ulicama zabranjenim za promet za vrijeme mimohoda. Na MUP-ovoj karti navedene su i ulice kojima će se moći prometovati

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP.hr/Tatjana Janković

Hrvatski ratni plakat

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice VRO 'Oluja', u galeriji MORH-a 'Zvonimir' u Zagrebu u ponedjeljak, 3. kolovoza 2015., s početkom u 12 sati, otvara se izložba 'Hrvatski ratni plakat u Domovinskom ratu' Na izložbi će biti izloženo oko 45 originalnih plakata iz razdoblja Domovinskog rata, koji prikazuju ratna stradanje i stanje kulturne baštine u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Autor postava izložbe je Marijo Reljanović, djelatnik Odjela vojnog muzeja i izložbenih djelatnosti iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!