NA BEJZBOLSKOM IGRALIŠTU

Središće konačno dobiva školu, ali za koga i na čiji račun?

17.07.2015 u 15:02

  • +18

Središće, Novi Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: Andreja Žapčić

Bionic
Reading

Stanovnici novozagrebačkog Središća godinama čekaju školu i dječji vrtić, a za koju godinu konačno bi ih trebali i dočekati, i to 'u paketu' s Američkom međunarodnom školom na prostoru bejzbolskog igrališta i livade preko puta jezera Bundek, sve u sklopu najmanje 115 milijuna kuna vrijednog Odgojno-obrazovnog kompleksa Središće, za koji je Grad Zagreb upravo ovih dana, usred ljeta, raspisao javni natječaj, a na pitanja tko će to i kako plaćati - od Grada kao investitora i dalje čekamo odgovore

U sklopu Odgojno-obrazovnog kompleksa Središće, koji bi se trebao prostirati na 46.750 metara kvadratnih, gotovo polovica tog prostora odnosno 22.700 kvadrata namijenjeno je Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu za približno 400 djece u etapnoj izgradnji. Istovremeno, 450 osnovnoškolaca iz Središća bit će smješteno u 16 razrednih odjela na oko 12.900 metara kvadratnih, a preostalih šest tisuća kvadrata namijenjeno je Dječjem vrtiću Središće s jaslicama za 200-tinjak mališana.

Okvirna vrijednost cijelog tog kompleksa iznosi 115 milijuna bez PDV-a, s uređenjem okoliša i opremom, od čega 52 milijuna kuna otpada na Američku međunarodnu školu, 45 milijuna kuna na Osnovnu školu Središće i 18 milijuna na Dječji vrtić Središće.

Javni natječaj, koji traje do 15. rujna, provodi i organizira Udruženje arhitekata dok je izrađivač natječajnog zadatka odnosno programa ovlašteni arhitekt Miroslav Dragomanović iz Matrix-D-inženjeringa, a Grad Zagreb će poslije završetka natječaja prezentirati radove putem javne izložbe i stručne rasprave.

Najbolje arhitektonsko-urbanističko rješenje s natječaja trebalo bi poslužiti kao podloga za izradu sveukupne dokumentacije potrebne za izgradnju Američke međunarodne škole u Zagrebu, Osnovne škole Središće i Dječjeg vrtića Središće. No osim kao kompleksa u cjelini, cilj provedbe natječaja također je osigurati optimalne prostorne uvjete za funkcioniranje svake sastavnice kompleksa zasebno, sa svim njihovim specifičnim zahtjevima, pedagoškim i prostornim standardima.

Detalje kompletne natječajne dokumentacije, uključujući fotografije i ortofoto (koje ovdje ne prikazujemo jer iako je riječ o javnom natječaju, nismo dobili odobrenje Udruženja hrvatskih arhitekata za korištenje fotografija i ortofoto snimke), možete pogledati na internetskim stranicama Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Zagreb

Otkud međunarodna škola u Središću?

Tko zna koliko bi još godina stanovnici novozagrebačkog Središća možda čekali školu i dječji vrtić da Američka međunarodna škola, koja također već godinama traga za adekvatnim prostoromsa statusom akreditirane obrazovne ustanove do 2021. godine (inače vrlo cijenjena i jedina škola u Hrvatskoj koja je akreditirana u SAD-u), nije došla Gradu s prijedlogom lokacije na kojoj se nalazi bejzbolsko igralište u ovom novozagrebačkom kvartu. Svojedobno se spominjalo da bi nove prostore škola trebala dobiti u samoborskom naselju Klokočevec te bi na površini od 184 tisuće metara kvadratnih bili smješteni kampus i obiteljsko naselje.

No otad je prošlo gotovo deset godina, a Američka međunarodna škola u Zagrebu, koja se nalazi u Voćarskoj na Šalati, u prostoru koji iznajmljuje od Katoličke crkve, obratila se prije par godina inicijativom Gradu Zagrebu, izrazivši želju za preseljenjem u građevinu koja će biti namjenski građena za potrebe škole i u kojoj će na najbolji način biti zadovoljene sve obrazovne potrebe učenika od vrtićke do srednjoškolske dobi. Školski odbor ustanovio je da bi veličina zemljišta između 25.000 i 45.000 kvadratnih metara zadovoljila trenutne i buduće potrebe škole te kao odgovarajuću lokaciju predložio prostor u novozagrebačkom naselju Središće, preko puta jezera Bundek.

Prijedlog Američke međunarodne škole usmjeren je na osnivanje i prijenos prava građenja na zemljištu u vlasništvu i korisništvu Grada Zagreba, a u svrhu izgradnje objekta škole na dulji vremenski period, u trajanju od 99 godina, bez naplate. Početkom srpnja prošle godine Gradska skupština Zagreba usvojila je Zaključak o iskazivanju interesa za realizaciju projekta izgradnje Američke međunarodne škole u Zagrebu, a Grad Zagreb i škola potpisali su potkraj prošle godine i Sporazum o iskazivanju interesa za realizaciju projekta izgradnje Američke međunarodne škole u Zagrebu.

Premda već nekoliko tjedana intenzivno u Gradu Zagrebu tragamo za detaljima ove investicije, s kojom građani Središća baš i nisu upoznati, a ni pretjerano oduševljeni svime što ona uključuje, odgovore na naša pitanja od investitora nismo još dobili, pa čak ni sada, kada je objavljen javni natječaj. U javnosti su još do prije koji dan bile poznate samo informacije koje je prije otprilike mjesec dana iznio pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, kazavši Večernjem listu da bi potkraj rujna trebao biti poznat izgled škole, a nakon toga slijede projektiranje i gradnja te završetak za dvije godine.

Za detalje smo se prije više od dva tjedna obratili nadležnima u Gradu da bi tek jutros - tri dana nakon što je objavljen javni natječaj - dobili šturi 'odgovor' u kojem se može pročitati već objavljeno u natječaju, a još čekamo odgovore na pitanja hoće li Grad Zagreb i zašto pokloniti zemljište za gradnju te tko će i u kojim omjerima financirati izgradnju Američke međunarodne škole.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na jučerašnjoj je sjednici Gradske skupštine najavio gradnju 10 škola, 10 sportskih dvorana i 10 vrtića (ne konkretiziravši kojih), za što će dokumentaciju pripremiti već ove godine, a prioritete predložiti na sjednici u rujnu. Što se tiče sumnji u financiranje takvih poduhvata, Bandić je gradskim skupštinarima odvratio: 'Ima novca. Naći ćemo način na koji to realizirati. Do iduće skupštinske sjednice, 10. rujna, dobit ćete plan prioriteta.'

Umjesto 'mamutice' i 'kineskog zida' u Središću nova tvrđava?

U međuvremenu ima i onih kojima je cijela priča oko gradnje spomenutog kompleksa upitna s više aspekata - otkud baš ta lokacija, zašto baš sada, tko će se 'omastiti' gradnjom, a tko javiti i pobijediti na natječaju raspisanom usred ljeta. Riječ je, naime, o vrlo vrijednom prostoru, a s obzirom na to da bi zbog kompleksa na novu lokaciju trebalo biti preseljeno bejzbolsko igralište u Središću i da se tim povodom spominjalo nedovršeni prostor istočno od jezera Bundek, predviđen za novi sportsko-rekreacijski centar, pri čemu je teško odagnati negativne konotacije 'zemljišnih iskustava po zagrebački', ne čudi bojazan, koju ne gaje samo stanovnici Središća, u neku možebitnu zamjenu zemljišta ili 'nestajanje' pojedinih dijelova kompleksa poput škole i vrtića za najmlađe stanovnike Središća. Nisu, dakle, rijetki oni koji strahuju da do kraja cijelog procesa, osim američke, od škole i vrtića za mališane iz Središća možda neće biti ništa.

I takvu mogućnost provjeravamo u Gradu, samo odgovora nema, a što se tiče Baseball kluba Zagreb, oni jesu dobili obavijest, doduše ne pisanim putem, o mogućem preseljenju igrališta na drugu lokaciju zbog izgradnje škole na sadašnjoj lokaciji. Bundek se, kažu i oni, spominjao kao jedna od njih, ali ne znaju koja će biti zamjenska lokacija. Ukoliko ona bude adekvatna i ako svrha preseljenja bude izgradnja škole kao javni interes, protiv odlaska s terena na kojem su već 30 godina nemaju ništa, kazao nam je predsjednik BK Zagreb Tomislav Špehar, dodajući da im zakup traje do jeseni ove godine i potom namjeravaju zatražiti produljenje za naredni period, osim ukoliko se njihov status u međuvremenu ne riješi na drugi način.

Doduše, na lokaciji na kojoj se nalazi bejzbolsko igralište oduvijek se planiralo školu, stoga je pri samoj gradnji ostavljena prazna zelena površina na sjeveroistočnom uglu, podsjetio nas je u razgovoru Vinko Uhlik, dobri duh Novog Zagreba, ne samo jedan od stanara Središća, nego i ugledni arhitekt koji je sudjelovao u njegovu planiranju, projektiranju i realizaciji, kao i još nekoliko novozagrebačkih kvartova. Udruga Glog, koju je osnovao sa stanarima, uspjela je prije sedam godina otkloniti, kako su je tada nazvali, 'pljačku Središća': naime, gradonačelnik Milan Bandić kanio je u zamahu stanogradnje upravo na mjestu na kojem bi danas trebao biti kompleks graditi 'malu mamuticu' ili 'kineski zid', kako su to stanari posprdno nazvali.

Lokacija buduće škole, dakle, oduvijek je interesantna različitim investitorima, nekako uvijek na čelu s grado(načelniko)m, upozoravaju glogovci. Mare Bulić Mrkobrad, koja danas vodi ovu udrugu stanovnika Središća, naglašava, kao i Uhlik, da se građani Središća ne protive apriori gradnji škole. No pozdravljajući raspisivanje javnog natječaja, uz napomenu da će on valjda biti i transparentno proveden, ističu da je važno sačuvati sve vrijednosti tog planski izgrađenog naselja i da gradnja treba imati korist za širu društvenu zajednicu, a nisu baš uvjereni da će tako biti s Američkom međunarodnom školom.

Premda nju pohađaju i hrvatski učenici, upitno je tko si to može priuštiti, a i neće valjda usred naselja niknuti mala tvrđava poput američke ambasade, koja se s razlogom nalazi na rubu grada, jer i ova će zgrada zahtijevati posebne mjere osiguranja, diplomatsku zaštitu i eksteritorijalni režim za ionako uzak krug ljudi. Stoga Uhlik i Bulić Mrkobrad podsjećaju na raniju Uhlikovu ideju da se na tom prostoru sagradi svojevrstan centar za cjeloživotno obrazovanje, čime bi taj iznimno vrijedan prostor koji, napominje Uhlik, pripada širem centru Zagreba, dobio dodatnu dimenziju u smislu javnog resursa i dobra za široku zajednicu.

U tekstu natječaja se, doduše, govori o očekivanjima kvalitetnog dovršenja urbanističke cjeline naselja Središće, ali i šireg prostora između Mosta slobode i Mosta mladosti, no s obzirom na iskustva s Avenue Mallom i Bundek centrom, razumljiv je oprez s kojim građani očekuju rasplet situacije, uz nadu da će se čuti i njihova riječ o prostoru u kojem i koji žive.