tko mijenja gradonačelnika

Srđan Milaković: Koliko je loše rješenje govori činjenica da ga brane Hrvatski suverenisti i Marijan Pavliček

10.12.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Zakonsko rješenje prema kome zamjenik gradonačelnika iz reda nacionalnih manjina ne može zamjenjivati gradonačelnika u slučaju njegove duže odsutnosti je neprihvatljivo i predstavlja ozakonjenje diskriminacije, smatraju u Demokratskom savezu Srba

'To u praksi znači da dva zamjenika gradonačelnika izabrana na izborima nemaju jednak položaj – onaj iz reda pripadnika nacionalnih manjina nalazi se u podređenom položaju samo zato što je izabran kao pripadnik nacionalne manjine. Dakle, u situaciji koja će nakon idućih lokalnih izbora biti česta - da pored gradonačelnika imamo izabranog samo jednog zamjenika gradonačelnika i to iz reda nacionalne manjine, taj zamjenik neće moći mijenjati gradonačelnika kada se za to ispune uvjeti nego će gradsko vijeće imenovati privremenog zamjenika iz svog sastava', navodi se u priopćenju DSS-a koje potpisuje stranački predsjednik Srđan Milaković koji je ujedno i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda nacionalnih manjina.

Milaković smatra da je vrlo loša poruka koja se ovim zakonom šalje te se derogira pozicija zamjenika gradonačelnika iz reda nacionalnih manjina.

'Koliko je ovo rješenje loše i diskriminirajuće najbolje govori činjenica da ga brane Hrvatski suverenisti i njihov zastupnik Marijan Pavliček, koji je poznat kao pobornik ograničavanja manjinskih prava, a nikako kao njihov proklamator', poručuju iz DSS-a i dodaju da se ovim izmjenama dovodi u pitanje koncept pozitivne diskriminacije koji je primaran kod uređenja prava nacionalnih manjina.

Umjesto da se promjenama zakona uredi pozicija zamjenika gradonačelnika iz reda nacionalnih manjina na način da im se ojača položaj i daju određena ovlašćenja u zaštiti prava nacionalne manjine koju predstavljaju (predlaganje proračuna u dijelu koji se odnosi na financiranje udruga nacionalnih manjina i njihovih manifestacija, imenovanje razmjernog dijela članova upravnih tijela raznih ustanova kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač i sl.), navode dalje, na djelu je upravo suprotan proces i ostavljanje zamjenika gradonačelnika na milost i nemilost raznih autokrata koji su često na poziciju gradonačelnika i došli sa idejama o ograničenju prava nacionalnih manjina.

'Isto tako, suprotan principu pozitivne diskriminacije je i način određivanja broja vijećnika iz reda nacionalnih manjina – zakonsko rješenje predviđa zaokruživanje na cijeli broj bez decimalnog ostatka što u mnogim slučajevima znači vijećnik manje za pripadnike nacionalnih manjina. Nadamo se da će predlagatelj – Vlada Republike Hrvatske uočiti štetu od ovakvog zakonskog rješenja te izmijeniti diskriminirajuće odredbe. Ukoliko se to ne dogodi pozivamo zastupnike nacionalnih manjina da ne podrže izmjene zakona', zaključuje se u priopćenju.