BEOGRADSKI TISAK

Srbiju na putu u EU-u koči bliskost s Rusijom, a ne zahtjevi Hrvatske

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2016 13:32
  • Objavljeno 02.06.2016 u 13:32
Euro surozona europska unija kriza eurozone

Euro surozona europska unija kriza eurozone

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Francois Lenoir

Srbiju na putu ka EU-u koči velika bliskost s Rusijom, a ne hrvatski zahtjevi, a unatoč tome što je zeleno svjetlo Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 dobra vijest, to nikako neće umanjiti zahtjeve Zagreba, ali i ostalih zemalja članica EU-a za njihovo ispunjavanje, piše u četvrtak beogradski tisak

Pozivajući se na diplomatske krugove u Bruxellesu i Beogradu, list Danas prenosi da je pred Srbijom i dalje niz otvorenih pitanja koje Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, ali i druge zemlje Unije, mogu stavljati na dnevni red tijekom pregovaračkog procesa i usporavati ga.

Sugovornici Danasa, kako piše ovaj list, navode primjer Crne Gore koja veoma brzo otvara poglavlja, a to objašnjavaju 'potpuno drukčijim političkim stavom', jer se 'Podgorica distancirala od Moskve', uvodeći sankcije Rusiji 'i samim time sebi omogućila brzo otvaranje vrata i EU-a i NATO-a'.

Zastupnik njemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu i član vanjskopolitičkog odbora zadužen za Balkan Josip Juratović kaže za Danas kako mu je 'izrazito drago' što se Hrvatska suglasila da bude otvoreno poglavlje 23 u pregovorima Srbije s EU-om.

'Donošenjem odluka da se otvori poglavlje 23 govori o tome da je došlo do formulacije prihvatljive svim stranama kojim su hrvatski uvjeti uvršteni u pregovarački proces, čime je hrvatska vlada prihvatila činjenicu da će otvaranjem poglavlja lakše riješiti otvorena pitanja sa Srbijom', rekao je Juratović za ovaj beogradski list.

Juratović, koji je u ponedeljak u Beogradu razgovarao s predsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, naglašava da je stjecanjem svih uvjeta za otvaranje poglavlja Srbija 'napravila veliki korak na putu integracija u EU', što 'ujedno znači mir i prosperitet cijelog zapadnog Balkana'.

Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon pozdravlja dogovor postignut s Hrvatskom, ali ocjenjuje kako 'Europska unija ne bi nikada smjela biti poligon koji se koristi za rješavanje bilateralnih pitanja ili neriješenih pitanja iz prošlosti'.

'To je u neku ruku i odraz nerazumijevanja ideje EU-a. Mislim da svi težimo ka ujedinjenju, slozi i solidarnosti, ne ka naglašavanju razlika i nadmoći. Voljela bih da se poglavlje 23 čim prije otvori i da Srbija snažnim korakom korača prema usvajanju pravne stečevine u tom području', rekla je Fajon, poručivši kako je 'više nego jasno da je kako Europi tako i regiji zapadnog Balkana potrebna jaka i uspješna Srbija, gdje vladaju pravo i zakoni i gde se poštuju temeljna ljudska prava'.

Veleposlanici zemalja članica EU-a prihvatili su u srijedu izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, čime se otvara put za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije EU-a za to poglavlje. Izvješće je prihvaćeno nakon što je Hrvatska dala suglasnost za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i povukla svoju suzdržanost pod uvjetom da EU u svojoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 riješi pitanja na koja je Hrvatska imala primjedbe.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!