MODERNIZACIJA VOJSKE

Srbiji stižu ruski avioni, rakete i radari

12.10.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Konkretna ponuda ruskih aviona uskoro bi trebala stići u Srbiju, ali zasad nije poznato što će Rusi tražiti zauzvrat i kakvi će biti detalji robnog kredita, pišu srpske Novosti

Zamjena lovaca bombardera MiG 21 suvremenijim MIG-ovima 29 u paru aviona koji neprekidno dežuraju na Aerodromu Batajnica među zrakoplovcima je protumačen kao prvi znak skorog dolaska ratnih aviona iz Rusije, pišu Novosti.

Konkretna ponuda ratnih aviona uskoro bi trebala stići u Srbiju, ali zasad nije poznato što će Rusi tražiti zauzvrat i kakvi će biti detalji robnog kredita kojim će letjelice biti plaćene.

Da o nebu Srbije brine par MIG-ova 29, javnost Srbije uvjerila se na nedavno održanoj vježbi Grom, koja je održana na batajničkom aerodromu. Kako objašnjavaju avijatičari, to će 'razmrdati' posade ovih letjelica, i pilote viđene da lete na ruskim 'migovima'.

Pitanje jačanja krila postaje sve važnije, jer bi zbog zastarjelosti tehnike i isteka resursa avionima sljedeća godina mogla biti izuzetno kritična za srpsko zrakoplovstvo. Nitko, međutim, još nema odgovor kolika će biti cijena ovih letjelica.

U Ministarstvu obrane kažu da razgovori s Rusima o ovim pitanjima još nisu završeni. Na stolu nisu samo MIG-ovi 29 M2, već je riječ o mnogo širem aranžmanu, čije preciziranje zahtjeva dulje vrijeme.

'Riječ je i o raketnim sustavima i suvremenim radarima. Cilj nam je da ovim poslom omogućimo efikasniju obranu nacionalnog, ali i međunarodnog zračnog prostora', kažu u ministarstvu.

Osim nabave aviona s predstavnicima ruskog Ministarstva obrane bit će riječi i o nabavi suvremenih radara za sistem PVO. Uspjeh ovog posla otvorit će vrata drugoj fazi pregovora, tijekom koje će na stolu biti i pojačanje srpske vojske ruskim sustavima PVO 'S-300' i 'pancir'. Opcija koja se sve češće spominje u vojnim krugovima je i ta da bi centralna stvar dogovora s Rusima, umjesto aviona, trebala biti nabava raketnog sustava.

Sastavni dio završnih razgovora o kupnji aviona bit će i pitanje obuke srpskih zapovjednika u Rusiji. Posljednja generacija srpskih pilota prošla je obuku za letenje na modelu MiG 29 još 1997. godine.