OSTAJU BEZ ZRAKOPLOVSTVA?

Srbiji još gore: MIG-ovi 29 ne mogu se ni obnoviti!

Bionic
Reading

Po pitanju ratnog zrakoplovstva Srbija se našla u vrlo sličnoj situaciji kao i Hrvatska. Dapače, tamošnji mediji pišu da se srpsko borbeno zrakoplovstvo nakon neuspjeha u dogovoru s Rusijom našlo u najtežoj situaciji u posljednjih 100 godina, pišu beogradske Večernje novosti

Srpsko nebo trenutačno čuvaju tri MIG-a 29 te MIG 21, no 'devetkama' je vijek trajanja ograničen na 2018. Srbija je trebala nabaviti nove zrakoplove u dogovoru s Rusijom, međutim on je nedavno propao, pišu Večernje novosti.

Nedavan posjet ministra obrane Bratislava Gašića Moskvi raspršio je i posljednji tračak nade da će u Vojsku Srbije ući makar jedna eskadrila ruskih letjelica MIG 29M2. Poslije dvije godine gromoglasnih najava i velikih očekivanja ministar je priopćio istinu - robni kredit od gotovo 1,5 milijardi dolara je zamrznut, a nabavka aviona odlaže se za bolja vremena.

Razmišljalo se i da Srbija loše stanje pokuša pokrpati kroz remont, poput Hrvatske.

'Nažalost, naše letjelice ne mogu se ni obnoviti. MIG-ovi 21 u takvom su stanju da će vrlo brzo moći samo u staro željezo. Kupovina nekoliko polovnih aviona jedno je od mogućih rešenja, ali i za to su potrebna ozbiljna sredstva, koja država trenutno nema. Čak i da se nađe novac, veliko je pitanje koliko je takav posao uopće isplativ', kazao je bivši zapovjednik srpskog zrakoplovstva Spasoje Smiljanić.