NAKON SPORAZUMA

Srbiji i Kosovu zeleno svjetlo za nastavak EU integracija

22.04.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Europska komisija danas je preporučila otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom i otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nakon što su u petak dvije zemlje postigle sporazum o normalizaciji odnosa, objavio je povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele

Već ranije se očekivalo da bi ministri u svojim zaključcima mogli preporučiti čelnicima zemalja članica da na svom summitu u lipnju odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, a da se s Kosovom otvore pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Europska komisija također je predložila da se Kosovu dopusti sudjelovanje u programima Europske unije. 'Odličan dan', napisala je Vlora Citaku, kosovska ministrica europskih integracija, na Twitteru.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nalazi se u Luxembourgu na sastanku Vijeća za opće poslove Europske unije, na kojem su Kosovo i Srbija dobili zeleno svjetlo za nastavak europskih integracija, odakle im je uputila čestitku na sporazumu o normalizaciji odnosa. 'Želim iskoristiti ovu priliku te čestitati Srbiji i Kosovu i visokoj predstavnici za vanjsku politiku EU-a Catherine Ahston na postignutom dogovoru. Mislim da je to važno i za cijelu regiju, a ne samo za Srbiju i Kosovo. Naravno, za njih je izuzetno važno u njihovom stabilizacijskom napretku, ali za regiju je to povijesni trenutak i neobično bitno za budućnost i stabilnost svih nas', poručila je hrvatska šefica diplomacije.