BEZ PREJUDICIRANJA STATUSA

Srbija usvojila plan primjene sporazuma s Kosovom

27.05.2013 u 08:48

Bionic
Reading

Vlada Srbije usvojila je u nedjelju navečer plan primjene bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom i toj je odluci srbijanski premijer Ivica Dačić izvjestio visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, priopćeno je iz srbijanske vlade

Kako se navodi u priopćenju, Plan primjene Prvog sporazuma o principima koji reguliraju normalizaciju odnosa usvojen je kao dokument koji 'ne prejudicira status Kosova i Metohije'.

U pismu srbijanskog premijera šefici europske diplomacije navodi se kako srbijanska vlada drži da će usvajanje Plana implementacije i izmjene zakona nužnih za provođenje Prvog sporazuma 'otvoriti vrata da politički sadržaj višemjesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces'.

'Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanje Plana implementacije Prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo provođenje ne narušava potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama provođenja', navodi se u pismu visokoj predstavnici Ashton nakon sjednice vlade.

Vlada nije prihvatila ostavku ravnatelja ureda za Kosovo Aleksandra Vulina koji se namjeravao povući, jer sporazum nije nije uspio zadovoljiti zahtjeve i očekivanja Srba sa Kosova.

Premijer Dačić ranije je izjavio za B92 kako je Beogradu važno potvrditi da su bruxelleski razgovori Beograda i Prištine 'statusno neutralni' i da 'oni ne prejudiciraju budući status Kosova' te je najavio da će se nastaviti razgovori s predstavnicima međunarodne zajednice.

Izaslanstva Srbije i Kosova usuglasila su i 19. travnja u Bruxellesu parafirala sporazum o normalizaciji odnosa, a Skupština Srbije većinom glasova ga je potvrdila sedam dana kasnije.

Timovi Beograda i Prištine potom su se nekoliko puta sastali usuglašavajući plan primjene, što je uvjet daljem nastavku eurointegracijskog procesa - Srbiji da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, a Kosovu za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.