beograd šuti

Srbija u ocjeni napada na Ukrajinu treba 'progutati veliku žabu', Vučićevo obraćanje očekuje se tek u petak

24.02.2022 u 15:50

Bionic
Reading

Službeni Beograd neće se u četvrtak izjašnjavati o napadu Rusije na Ukrajinu, tvrde beogradski mediji, najavljujući obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića javnosti u petak u 18 sati, dok analitičari ocjenjuju da bi Srbija mogla biti primorana donijeti tešku odluku i "progutati prilično veliku žabu".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se prijepodne s veleposlanicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Europske unije u Srbiji, a na Instagramu je najavio da će "sve informacije o stajalištima koje su strane iznijele biti objavljene u narednih 36 sati".

Vučić je popodne pozvan na sjednicu Vlade.

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, održanom rano popodne, razmatrana je, prema priopćenju, "aktualna situacija i moguće sigurnosne i ekonomske refleksije" na Srbiju i regiju poslije odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o napadu na Ukrajinu, a novi sastanak zakazan je za petak u 16 sati.

U međuvremenu, vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsjednik srbijanskog parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je danas da se Srbija "ne smije pridružiti osudama, sankcijama Rusiji, ili bilo čemu" što bi ugrozilo njezine nacionalne ili državne interese.

Dačić, koji je i nekadašnji šef diplomacije, drži da situaciju treba sagledati i u kontekstu da zemlje koje danas od Srbije traže osudu Rusije "nisu bile korektne 1999. godine kada je izvršena vojna agresija" na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju i kada je "vojno zauzeto Kosovo". On je rekao da Srbija nije energetska sila "pa da sve ovisi" o tome kako će se izjasniti.

"Moramo gledati svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose s EU-om i s Rusijom i Kinom, jer nas nitko neće braniti ako nas oni (Rusija i Kina) prestanu braniti“, rekao je Dačić za RTS.

On je ocijenio da je kriza u Ukrajini posljedica toga što Zapad nije poštivao dogovor da se NATO ne širi na istok.

Predsjednik izvanparlamentarne Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić ne dvoji u ocjeni da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Tadić je rekao da Srbija ne može podržati priznanje Donjecka i Luhanska jer je to suprotno njezinim interesima zbog Kosova.

S druge strane, analitičari tvrde da je Srbija napadom Rusije na Ukrajinu pritjerana uza zid i morat će donijeti tešku odluku.

Umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ivo Visković rekao je za N1 da je situacija u Ukrajini "krajnje zabrinjavajuća", a Srbija je dovedena u situaciju kad se mora opredijeliti - "kako ne naljutiti Ruse, a opet pokazati principijelnost i dosljednost o tome da je teritorijalni integritet nepovrediv“.

"Nije ugodno, mora se progutati žaba, prilično velika, ako je ne progutamo, to bi moglo biti fatalno za Srbiju i put u Europu", ukazao je Visković.

Novinar i vanjskopolitički komentator Boško Jakšić ocijenio je da se "Srbija, u Vučićevom strahu od Putina, svrstava uz Rusiju, udaljava od Zapada i izlazi iz balansa koji pokušava sačuvati, što je opasno za buduću geostratešku opredijeljenost Srbije ka Europskoj uniji".