sjednica vlade

Plenković: Rusija je ničim izazvana počela vojnu agresiju na Ukrajinu. Hrvatska je spremna tehnički i humanitarno pomoći

24.02.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade kazao je da je Rusija ničim izazvana počela vojnu agresiju te da je brutalnim i masivnim napadom pogazila Povelju UN-a. Dodao je da je udarila u same temelje svjetskog poretka i da je cijela situacija ruska odgovornost. Pozvao je Rusiju da se povuče

Vlada Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada.hr

'Ono što smo mislili da se ne može događati u Europi 21. stoljeća jutros je počelo. Riječ je o najozbiljnijem udaru na sigurnost cijele Europe. Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad grubo je kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava. Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe još od Drugog svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom', kazao je Plenković.

Naveo je da je ovim brutalnim i masovnim napadom Rusija pogazila i Povelju Ujedinjenih naroda (UN).

Dodao je da Hrvatska, kao jedina članica NATO-a i EU-a koja je i sama prije tri desetljeća bila žrtvom brutalne vojne agresije, Miloševićevog režima, najbolje zna što to znači i najbolje razumije Ukrajinu.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'Hrvatska Vlada još jednom izražava svoju punu solidarnost ukrajinskom narodu. Hrvatska bi danas pogazila sva svoja načela kad ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu koji se pokazao kao veliki prijatelj hrvatskog naroda. Ukrajina je u prosincu 1991. prva priznala Hrvatsku', podsjetio je Plenković, dodavši da je Hrvatska u ovoj izvanrednoj situaciji spremna tehnički i humanitarno pomoći Ukrajini.

'Spremni smo prihvatiti i ukrajinske izbjeglice ako za to bude potrebe. U tome Hrvatska nažalost ima velikog iskustva iz vremena Domovinskog rata i rata u Bosni i Hercegovini', kazao je premijer.

Naveo je da se može očekivati da će ova agresija imati snažne posljedice u svijetu, između ostalog na cijenu energenata.

Sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Od jutros cijena nafte skočila je za šest posto, cijena plina za 30 posto', kazao je Plenković.

Rekao je i da je jutros održan sastanak užeg kabineta Vlade.

'Komunicirali smo i s guvernerom HNB-a, obavještajnim službama, ministarstvima, svi su angažirani kako bi osigurali stabilnost svih elemenata. Čuo sam se s veleposlanicima, u stalnom smo kontaktu. Naša veleposlanica ostaje u Kijevu, to je politička odluka, brinut će se da se povuku hrvatski državljani koji to žele. Obavijestio sam Milanovića o stavovima Vlade u pet točaka: osuda, poziv da Rusija prestane, puna solidarnost s ukrajinskim narodom, podržavanje sankcija te spremnost da pomognemo Ukrajini i prihvatimo ukrajinske izbjeglice. Izrazio sam spremnost i da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, može već sutra. Vlada i sve službe učinit će sve da sve normalno funkcionira', rekao je Plenković.

Nakon sjednice Vlade Plenković putuje na sastanak Europskog vijeća u Bruxelles, na kojem se, rekao je, nada da će se usvojiti veliki paket sankcija protiv Rusije.