USKORO NOVA REZOLUCIJA?

Srbija pod pritiskom zbog Kosova!

03.03.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Članovi srbijanskog državnog vrha posljednjih tjedana pod pritiskom su nekih od najmoćnijih zemalja svijeta kako bi Beograd odustao od namjere da na Općoj skupštini UN-a pokrene usvajanje nove rezolucije kojom bi se odluka prištinskih vlasti o neovisnosti Kosova proglasila nelegalnom, prenosi u srijedu dnevnik Danas pozivajući se na dobro obaviještene međunarodne i domaće izvore

Upravo je ta vrsta diplomatskog pritiska bila jedan od ciljeva prekjučerašnjeg posjeta francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera Beogradu, navodi taj list te dodaje da Srbija planira inicirati proces usvajanja nove rezolucije o Kosovu nakon što Međunarodni sud pravde (ICJ) donese mišljenje o legalnosti samoproglašene kosovske neovisnosti.

Srbijanske vlasti uvjerene su da bi rezolucija kojom bi se potezi albanskih političara na Kosovu proglasili nelegalnim 'zacementirala' odsutnost Kosova ne samo iz UN-a, već i iz drugih ključnih međunarodnih organizacija, poput NATO-a, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te Vijeća Europe, piše Danas.

U tom cilju, kako se ističe, Beograd od početka ove godine organizira 'glasačku mašineriju' koju bi prije svega trebale činiti zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike, dok glavnu ulogu u tom poslu ima šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić.

Ocjenjuje se da postoje ozbiljne šanse da inicijativa Srbije u Općoj skupštini bude uspješna, pogotovo ako se ima u vidu da je većina članica svjetske organizacije svojedobno dala potporu pokretanju procesa u ICJ-u, unatoč protivljenju SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i ostalih moćnih saveznika vlasti u Prištini.

Navodeći da tih pet zemalja nisu bez odgovora, Danas prenosi kako, zahvaljujući prije svega utjecaju SAD, ICJ neće dati svoje mišljenje o Kosovu prije rujna 2010, iako je to prvobitno bilo planirano za lipanj.

'Zbog očekivanja i zagovornika i protivnika neovisnosti da će odluka ICJ prevagnuti u korist Srbije, u interesu saveznika Prištine je da je što više prolongiraju i za to vrijeme snažno pritišću Beograd da odustane od natjeravanih koraka', navodi beogradski list.

Dnevnik Blic od srijede podsjeća da je Kouchner prije dva dana u Beogradu zatražio da se 'usporedno ide europskim putem i nađe kompromis za Kosovo' te navodi da su francuske poruke prenesene neslužbenim kanalima bile su još oštrije jer zahtijevaju da Beograd započne dijalog s Kosovom poštujući realnost proglašene neovisnosti.

U izjavi tom listu Jeremić je kazao da vlasti u Beogradu 'u svakom trenutku i na svakom mjestu' žele pregovore s Prištinom samo o statusu i da će vlada Srbije inzistirati na tome da se o stanju na terenu pregovara isključivo s predstavnicima Eulexa i UN-a, kako je definirano planom o šest točaka u Vijeću sigurnosti UN-a.