Peter Handke

Srbija odlikovala kontroverznog nobelovca koji je podržavao Slobodana Miloševića

16.02.2020 u 08:09

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture"

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici.

"Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka", rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja.

"Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela", kazao je Avramović.

  • +8
Peter Handke Izvor: EPA / Autor: JULIEN DE ROSA

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde. 

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro  u pritvoru 2006., prije presude.