UTRKA U NAORUŽANJU

Srbija od Rusije zatražila raketne sustave Buk, Tor i Pantsir

15.01.2016 u 14:18

Bionic
Reading

Srbija je pokazala interes za nabavom ruskih sustava PZO tipa Tor, Buk i Pantsir te borbenih aviona MiG-29, objavile su ruske novine Kommersant. Srpski zahtjev će biti razmatran na novom rusko-srpskom povjerenstvu za vojno-tehničku suradnju, navodi se u priopćenju

Andrej Bojcov, prvi zamjenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku suradnju (FSMTC), ruski je supredsjedatelj povjerenstva koje će se sastati prvi put prije kraja ovog mjeseca. Srpska vojska 'zainteresirana je za sustav PZO srednjeg dometa Buk i Tor, kratkog dometa (Pancir-S1)', piše Kommersant, a prenosi Defender.

O isporuci raketnih sustava S-300 uopće se nije raspravljalo na sastanku održanom s ruskim zamjenikom premijera Dmitrijem Rogozinom u Beogradu, jer Srbija ne može sebi priuštiti takvu kupnju, pišu novine.

Osim toga, Ministarstvo obrane Srbije želi kupiti nekoliko borbenih aviona MiG-29. Srbija operira s devet zrakoplova MiG-29 u ovom trenutku te 11 MiG-21 čiji vijek trajanja istječe 2018. Izvori navode za novine da ako Rusija i Srbija dogovore nabavu sustava PZO i aviona, isporuka sredstava će se obaviti sa skladišta ruskog Ministarstva obrane te bi na koncu bila modernizirana. To je opcija brža i jeftinija za Srbiju. Dakle, radi se isključivo o rabljenim sustavima koje Rusija više ne koristi.

Izvori navode kako je Beograd poslao zahtjev Moskvi nakon što je Hrvatska izrazila želju za nabavom američkih  operativno-taktičkih raketa MGM-140 ATACMS koje djeluju na području od 300 kilometara.