NIKOLIĆ U UN-U

'Srbija nikad nije vodila agresivni rat!'

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u obraćanju u Općoj skupštini UN-a rekao da 'Srbija nikad u svojoj povijesti nije vodila agresivni rat, a oružje koje ima služi joj samo za vlastitu obranu'. 'Uz to, Srbija nikad nikome nije predstavljala prijetnju, nije raspolagala oružjem za masovno uništenje i ne planira takva sredstva uvrstiti u svoj arsenal, koji je vidljiv i provjerljiv', rekao je Nikolić, govoreći o opasnosti od terorizma u svijetu

Dajući podršku Globalnoj strategiji UN-a za borbu protiv terorizma, Nikolić je, aludirajući na Kosovo, istaknuo da Srbija, kao žrtva terorizma, 'vrlo dobro razumije potrebu regionalne i šire suradnje u području antiterorističkog djelovanja'. On je u svom govoru posvećenom Kosovu i članstvu Srbije u EU poručio da Srbija očekuje da najkasnije u siječnju 2014. godine započne pregovore o članstvu u EU i izrazio nadu da ti pregovori neće trajati 'predugo ili beskonačno'.

'Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU', istaknuo je srpski predsjednik i izrazio nadu da će na idućem zasjedanju Opće skupštine predstavnike članica izvijestiti o tijeku tih pregovora.
Nikolić je u daljnjem govoru rekao da sporazum uz posredovanje EU sklopljen sa vlastima u Prištini nikako ne znači da Srbija namjerava prihvatiti ulazak Kosova u UN. Ponovio je i svoj stav o Haškom sudu, navodeći da je političkim djelovanjem odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i da je kompromitirao ideju međunarodnog kaznenog pravosuđa.