OPTUŽBE IZ HAAGA

'Srbija nikad nije htjela biti velika! Za rat su krivi Hrvati i Nijemci'

26.02.2013 u 20:09

Bionic
Reading

Bivši ministar vanjskih poslova nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Vladislav Jovanović ustvrdio je u utorak na suđenju Radovanu Karadžiću u Den Haagu da je projekt velike Srbije izmišljen i nametnut Srbiji.

Kako su iz Den Haaga izvijestile srbijanske agencije, Jovanović je na suđenju Karadžiću ustvrdio da je velika Srbija bila kao propagandni instrument nametnut Srbiji, jer ju se na taj način željelo zadržati u defenzivnom položaju.

"Činjenica je da Srbija nikada nije htjela biti velika Srbija", rekao je Jovanović, dodajući kako je to mogla ostvariti nakon Prvog i Drugog svjetskog rada, da je htjela.

Prema izvješću agencije Beta, Jovanović je također zanijekao i da je nasilno ujedinjenje bosanskih Srba sa Srbijom bilo cilj vodstava na Palama i u Beogradu.

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić optužen je za genocid u Srebrenici i progon Muslimana i Hrvata u BiH te za napade na Sarajevo.

"Srbija nije imala teritorijalne pretenzije ni prema kojoj od bivših jugoslavenskih republika, a poglavito ne prema BiH", ustvrdio je Jovanović.

Za rat u bivšoj Jugoslaviji Jovanović je okrivio čelnike Hrvata i Muslimana i međunarodnu zajednicu, posebice Njemačku i Vatikan.