VINCENT DEGERT

Srbija ne treba nagađati o datumu pregovora s EU

08.06.2013 u 21:26

Bionic
Reading

Šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je u subotu u Beogradu da ne treba nagađati što će se destiti 28. lipnja na zasjedanju Europskog vijeća, već da je Srbiji najvažnije da do tad postigne što veći napredak u primjeni sporazuma s Kosovom.

Degert, koji je u subotu kao ronilac sudjelovao u ekološkoj akciji čišćenja jezera na beogradskom izletištu Adi Ciganliji, sugerirao je da Srbija - ako dobije zeleno svjetlo Europskog vijeća - mora čim prije utemeljiti tim stručnjaka za pristupne pregovore.

On je kao primjer naveo Hrvatsku, napomenuvši da je Zagreb osnovao tim od 2.000 stručnjaka za pristupne pregovore s Europskom unijom.

“Naredni korak nakon formiranja tima stručnjaka je izrada dokumenta ‘Okvir za pregovore’, kojim se određuju sve obveze Srbije i EU”, istaknuo je Degert.

On je objasnio da, po proceduri eurointegracija, potom počinje proces praćenja provođenja dokumenta “Okvir za pregovore”, a EU tek nakon toga utvrđuje datum za početak pregovora, o kojemu odlučuju ministri zemalja članica EU.

Degert je istaknuo da je Srbija napredovala u mnogim oblastima radi približavanja EU, navodeći, među ostalim, primjer sporazuma o slobodnoj trgovini, suradnju s Haškim sudom te, napose, dijalog i sporazum Beograda i Prištine.

Potpredsjednica vlade Srbije za eurointegracije Suzana Grubješić rekla je ranije u subotu u intervjuu kako Srbija očekuje priznanje iz Bruxellesa i precizno određivanje datuma za početak pregovora.

“Odluka EU o odlaganju pregovora za iduću godinu predstavljala bi izgovor i ne bi pridonijela stabilizaciji regiona”, istaknula je Grubješić u intervjuu agenciji FoNet, naglašavajući da “Srbija i njezini građani očekuju priznanje iz Bruxellesa, jasno i precizno određivanje datuma za početak pregovora, jer 12 godina strpljivo podupiru proces eurointegracija”.