HARIS SILAJDŽIĆ

Srbija nastavlja agresiju na BiH drugim sredstvima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.02.2009 14:18
  • Objavljeno 26.02.2009 u 14:00
Haris Silajdžić

Haris Silajdžić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Informacija da su vlasti Republike Srbije raspisale potjernicu za nekadašnjim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Ejupom Ganićem i još 18 građana Bosne i Hercegovine predstavlja dokaz kontinuiteta odnosa Republike Srbije prema našoj zemlji, odnosa kojem su udareni čvrsti temelji još u vrijeme priprema agresije na Bosnu i Hercegovinu', rekao je član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić za portal Svevijesti.ba

'Republika Srbija je jedina država na svijetu kojoj je pred Međunarodnim sudom pravde utvrđena odgovornost za genocid, za zločin nad Bošnjacima u Srebrenici i koja nije izvršila svoje obaveze ustanovljene presudom najvišeg međunarodnog suda ni dvije godine nakon njenog izricanja.

Republika Srbija godinama ne ostvaruje punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, pružajući višegodišnje sigurno utočište čak i optuženicima za najteža krivična djela genocida, zločina protiv humanosti i ratnog zločina, poput generala Ratka Mladića.

Ove činjenice, kao i već dvadestomjesečna zatvorsko-sudska tortura koju vlasti Republike Srbije provode u Beogradu nad građaninom Bosne i Hercegovine Ilijom Jurišićem izazivaju ozbiljnu sumnju u deklarativna opredjeljenja vlasti Republike Srbije o 'otvaranju nove stranice u odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, izgradnji novog povjerenja među građanima dviju država, kao i unapređenju političkih i ekonomskih odnosa, neopterećenih pitanjima iz ratne prošlosti'.

Bosna i Hercegovina će se i dalje zalagati za kažnjavanje svih osoba odgovornih za počinjene ratne zločine, ali će se odlučno suprotstaviti pokušajima zloupotrebe tog principa od strane vlasti države koja nije u stanju izvršiti ni osnovne moralne i civilizacijske obaveze ustanovljene presudom Međunarodnog suda pravde', navodi u izjavi za Svevijesti.ba član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi