MESIĆEVA REAKCIJA NA JEREMIĆA

'Srbija mora doživjeti katarzu poput Njemačke'

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.05.2010 20:43
  • Objavljeno 06.05.2010 u 20:37
Stjepan Mesić - konferencija (2)

Stjepan Mesić - konferencija (2)

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bivši predsjednik Stjepan Mesić danas je u Zaboku, komentirajući izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića po kojoj je Srbija ohrabrena izjavom predsjednika Josipovića u parlamentu BiH, rekao kako Srbija mora priznati da je bila agresor na ovim prostorima, da treba doživjeti katarzu kao Nijemci nakon Drugoga svjetskog rata.

Jeremić je na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Anconi u vezi s Josipovićevim istupom u parlamentu BiH rekao da je Srbija ohrabrena što je on u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zato što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele.

Na novinarski upit hoće li ta Jeremićeva izjava pokvariti odnose s Hrvatskom bivši predsjednik Mesić je u Zaboku odgovorio kako ona neće pokvariti odnose s Hrvatskom jer su "naši odnosi već sada dosta pokvareni".

Mesić je u Zaboku bio na svečanoj proslavi 47. obljetnice Gimnazije Antuna Gustava Matoša i 65. obljetnice pobjede Europe nad fašizmom.

Predsjednik Mesić je u vezi s Jeremićevom izjavom rekao da "kad on već komentira, treba znati da je Slobodan Milošević još na Kosovu polju iznio svoje planove o sukobima na ovima prostorima i velikoj etnički čistoj Srbiji. Kad je BiH u pitanju, neka taj dečko kaže da su Srbi građani BiH, da im je glavni grad Sarajevo i da tamo kreiraju svoju politiku. To Jeremić, za razliku od nas, nikad nije rekao", istaknuo je Mesić

Mesić je u Zaboku održao polusatno predavanje učenicima o antifašizmu te govorio i o događajima na Bleiburškom polju. "Mnogi, ne svi, postali su žrtve osvete. Osveta je nažalost bila prisutna diljem Europe. Optužuju me da negiram ili različito tretiram zločine, ovisno o tome jesu li ih počinili partizani ili ustaše. Ne pravdajući bilo koji zločin, upozoravam da su zločini koje su počinili nacifašisti bili takvi da je bilo nemoguće izbjeći osvetu", rekao je Mesić.

Kako je ocijenio s tim u vezi, TV nudi krivotvorine, na kioscima su također krivotvorine, "kojima nas žele uvjeriti da su ustaše bili dobri jer su bili Hrvati. Morate pronaći istinu. Pozivam vas da ne nasjedate manipulatorima i onima koji vam lažu. Postoje povijesni izvori, strana literatura, izjave svjedoka. Prosudite i sami zaključite", rekao je Mesić učenicima.

Na našim prostorima antifašizam je neodvojiv od komunističkog pokreta i Josipa Broza Tita, rekao je, dodavši kako je u Titovo doba bio u zatvoru, no da zbog toga ne može neobjektivno vrjednovati njegovu ulogu.

"Što bi bilo da Hrvati nisu bili na strani antifašizma? Bio bi pokolj. Danas bi o Hrvatima pričali kao o povijesnoj činjenici. Trećinu bi ubili, trećina bi pobjegla, a trećina bi bila asimilirana. Istini treba pogledati u oči. Fašizam i nacizam su zločin u ideji i realizaciji te ideje. U antifašizmu je bilo zločina, ali to ne mijenja njegov značaj", rekao je Mesić. Predavanje je zaključio riječima da je Hrvatska stvorena u NOB-u, a obranjena u Domovinskom ratu.

Kosor: 'Jeremić zlouptrijebio Josipovićevu izjavu'

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor danas je, na zamolbu da komentira najnovije izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, ocijenila da je riječ o zlouporabi govora predsjednika Ive Josipovića

"Mi u vladi i HDZ-u tu njegovu izjavu u potpunosti odbacujemo. To je jedna reinterpretacija i svakako zlouporaba govora predsjednika Josipovića", kazala je Kosor novinarima danas na Mirogoju, gdje je u povodu 20. obljetnice prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj položila vijenac na grob prvog predsjednika HDZ-a i Hrvatske Franje Tuđmana

Jeremić je jučer, na sastanku Jadransko-jonskog vijeća u Anconi, Josipovićev nedavni govor u parlamentu BiH protumačio kao "izraz dubokog žaljenja što je politika pod Tuđmanom dovela do patnje i podjela u BiH".

Kosor je ponovila da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski te da Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem.

Kazala je i da s predsjednikom Josipovićem nije razgovarala o Jeremićevim izjavama, jer "misli da su tu stvari jasne".

Još jednom je naglasila da je Hrvatska okrenuta budućnosti i da podupire sve svoje susjede na putu u euroatlantske integracije.

"Hrvatska je sasvim okrenuta budućnosti, ne zaboravljajući povijesne činjenice, a povijesne činjenice su vrlo jasne i samo jedne jedine", poručila je Kosor, koju najviše smetaju Jeremićeve izjave o Tuđmanu.

"To naprosto nije istina", rekla je Kosor

S predsjednicom HDZ-a danas su na Mirogoju bili su potpredsjednici stranke osim Andrije Hebranga i ostali članovi Predsjedništva HDZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi