SASTANAK VUČIĆ - MUSTAFA

Srbija i Kosovo se približavaju, ali...

22.04.2015 u 07:19

Bionic
Reading

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je po završetku sastanka s premijerom Kosova Isom Mustafom da je postignut napredak u određenim područjima i da vjeruje da će još jasniji napredak biti ostvaren kad dijalog bude nastavljen u svibnju

Razgovori delegacije Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Visoke predstavnice EU Federice Mogherini završeni su u utorak oko 23 sata, a obje su delegacije utvrdile da je za vrijeme četverosatnog zasjedanja postignut određeni napredak u normalizaciji odnosa. To je potvrdila i Visoka predstavnica EU u svom službenom priopćenju.

"Dvije su strane napravile značajan napredak u primjeni dogovora postignutih u dijalogu, posebno u implementaciji dogovora o pravosuđu i početku primjene dogovora o civilnoj zaštiti", izjavila je Mogherini.

U izjavi za RTS srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da nije ispunjeno prvih šest točaka "Bruxelleskog sporazuma", onih koje se tiču prava srpskih građana. Prema Vučićevim riječima, osnovni zadatak Beograda je omogućiti Srbima ostanak na Kosovu i zajamčiti im sigurnost. Vučić je izjavio da nije došlo do pomaka u razlikama dvije strane po pitanju Zajednice srpskih općina (ZSO).

"Razgovarali smo o Zajednici srpskih općina, ali nismo postigli dogovor i o tome će se nastaviti rad kroz radne grupe. To je jedina stvar koju u Bruxelleskom sporazumu nismo riješili. Nadam se da ćemo u idućem razdoblju uspjeti približiti stavove koji su o tome jako udaljeni", rekao je Vučić.

Po riječima kosovskog premijera Ise Mustafe, svi oblici Zajednice srpskih općina moraju biti usklađeni s kosovskim zakonima.

"Utvrdili smo prioritete za telekomunikacije, energetiku, a posebne skupine trebaju utvrditi okvir za Zajednicu srpskih općina. Nismo raspravljali ni o kakvim modalitetima kada je to u pitanju, a nije bilo riječi ni o statutu ZSO-a", rekao je Mustafa.

Dva su izaslanstva postigla dogovor oko otvaranja dva prijelaza preko administrativne crte razdvajanja, pri čemu je srpska strana tražila prijelaz iz smjera Novog Pazara, a kosovska prema općini Medveđa.

Bilo je riječi i o povratku predstavnika Srba u kosovsku vladu, što je prema Vučićevim riječima, čini se ipak moguće, jer je dogovoreno da se ne vrši privatizacija u srpskim općinama. Pod tim bi se uvjetima Srpska lista vratila u organe vlasti Kosova.