RASPODJELA IMOVINE BIVŠE DRŽAVE

Srbija Hrvatskoj prepušta veleposlanstvo u Beču, Lisabonu...

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2011 16:56
  • Objavljeno 04.07.2011 u 11:34
Ministarstvo vanjskih poslova MVPEI

Ministarstvo vanjskih poslova MVPEI

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Hrvatska bi do kraja ove godine, prema Ugovoru o pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije, trebala preuzeti sedam nekretnina, među kojima i zgrade veleposlanstva u Beču i Lisabonu, doznaje Hina u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Nakon određenog zastoja, između ostaloga i na inzistiranje potpredsjednika hrvatske vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, nastavljeni su razgovori o pitanju sukcesije bivše Jugoslavije, te je u svibnju 2011. godine održan sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju na kojem je dogovoren vremenski plan primopredaje navedenih nekretnina koje su trenutno većinski u posjedu Republike Srbije.

Temeljem tog plana, Republika Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti ukupno sedam nekretnina (dva stana u Trstu, do kraja kolovoza zgradu veleposlanstva u Beču, a do kraja godine zgradu veleposlanstva u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju). Preostale tri nekretnine bit će predane Republici Hrvatskoj zaključno do 31. kolovoza 2012. godine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te rezidenciju u Stockholmu). Ujedno je dogovoreno da se od jeseni ove godine nastavi s intenzivnijim razgovorima o predaji preostalih nekretnina.

Također je dogovorena i primopredaja Hrvatskoj 116 umjetnina iz diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, pri čemu je dvadesetak umjetnina već vraćeno Republici Hrvatskoj.

Radi se o velikom uspjehu hrvatske diplomacije, smatra MVPEI, a slijedom svega iznesenog, razvidno je da je Republika Hrvatska zainteresirana te ulaže napore za brži napredak postupka sukcesije i raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, sukladno dogovorenim načelima i sporazumu svih država slijednica.

Ugovorom o pitanjima sukcesije utvrđena su načela, kriteriji te uvjeti pod kojima se obavlja raspodjela diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ (Aneks B). U okviru postupka sukcesije, koji pretpostavlja sporazum svih država slijednica, Republika Hrvatska prvo je preuzela zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Parizu. Rezolucijom Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine raspodijeljena su ukupno 44 objekta iz tzv. 'regije OECD', od kojih Republika Hrvatska treba preuzeti ukupno 10 objekata. Rokovi fizičke primopredaje ovih objekata pokušavali su se utvrditi na nekoliko sjednica Zajedničkog odbora za sukcesiju.

Podjela imovine bivše Jugoslavije provodi se na osnovi kvota, pri čemu Hrvatska ima 23,5 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi