ČAK 57.000 IZBJEGLIH

Srbija dom za najviše izbjeglica u Europi

20.06.2013 u 19:00

Bionic
Reading

Srbija je prva država u Europi po broju izbjeglica, a od 57.000 izbjeglih najviše ih je iz dvije republike bivše Jugoslavije, 41.800 iz Hrvatske i 15.300 iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je u četvrtak u Beogradu u povodu Svjetskog dana izbjeglica

U evidenciji srbijanskog povjerenstva za izbjeglice i migracije vodi se i 210.000 osoba interno raseljenih s Kosova, rekla je na tiskovnoj konferenciji zamjenica povjerenika Svetlana Velimirović.

Ona kaže da se oko 95 posto izbjeglica opredijelilo ostati u Srbiji, a ključni problemi s kojima se izbjegli suočavaju su nezaposlenost i neriješen stambeni status.

'Stopa nezaposlenosti među izbjeglicama je 30 posto, a 40 posto ih žive kao podstanari', rekla je Velimirović.

U Srbiji i dalje postoji 29 kolektivnih centara za smještaj izbjeglih, u kojima je smješteno 2.400 osoba, a 11 tih centara je na Kosovu, rekla je Velimirović.

U okviru regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih, u Srbiji bi u narednih pet godina trebali biti riješeni stambeni problemi za oko 16.000 najugroženijih obitelji.

Po riječima šefa političkog sektora u Delegaciji Europske unije (EU) u Srbiji Luce Biankonija, EU je najveći donator za rješavanje pitanja izbjeglica u svijetu i Srbiji i dosad je donirala više od 64 milijuna eura za projekte namijenjene izbjeglim i raseljenim osobama u Srbiji.

Prema podacima Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR), glavni uzrok raseljavanja i dalje su ratovi, a danas u svijetu živi najviše izbjeglih ili interno raseljenih osoba za posljednjih 18 godina, čemu je posebno pridonijela kriza u Siriji, odakle je izbjeglo oko milijun i pol ljudi, a do kraja godine se očekuje se da ih bude više od tri milijuna.

Koncem 2012. godine u svijetu je ukupno 45,2 milijuna ljudi bilo raseljeno, a oko 46 posto svih izbjeglica su djeca mlađa od 18 godina.

Opća skupština UN proglasila je 20. lipnja Svjetskim danom izbjeglica 2000. godine.