VIJEĆE ZA OPĆE POSLOVE EU-A:

Srbija dobila zeleno svjetlo za status kandidata

2012-02-28T154515Z_1699270510_GM1E82S1U1201_RTRMADP_3_EU-SERBIA-ROMANIA

2012-02-28T154515Z_1699270510_GM1E82S1U1201_RTRMADP_3_EU-SERBIA-ROMANIA

Izvor: Reuters / Autor: Eric Vidal

Vijeće EU-a za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, preporučilo je u utorak Europskom vijeću, koje se sastaje krajem ovoga tjedna, da odobri kandidatski status za Srbiju

'Drago mi što smo suglasili da preporučimo kandidatski status za Srbiju', izjavio je nakon sastanka danski ministar za eurposke poslove Nicolai Wammen. 'Vijeće preporučuje da se Srbiji dodijeli kandidatski status i očekuje potvrdu te odluke na ožujskom Europskom vijeću', kaže se u zakljčcima.

U zaključcima se također 'prima na znanje namjera Europske komisije' da počne s izradom studije izvedivosti o mogućnosti da Kosovo započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju 'bez prejudiciranja pozicije zemalja članica' o statusu Kosova. Takva formulacija se koristi jer još pet zemalja članica ne priznaje kosovsku neovisnost.

U raspravi o Srbiji pojavio se neočekivani zastoj kada je Rumunjska postavila pitanje vlaške manjine u istočnoj Srbiji. Rumunjska želi da se Vlasi, kojih ima oko 40.000 i koji uglavnom žive u Timočkoj krajini na istoku Srbije, izjašnjavaju kao Rumunji i da se njihov jezik prizna kao rumunjski. Srbijanski predsjednik Tadić, koji je doputovao u Bruxellesu u očekivanju pozitivne odluke, rekao je da je to pitanje individualnih ljudskih prava i da se u Srbiji svatko može izjašnjavati kako želi.

U Banatu, u Vojvodini živi oko 30.000 Rumunja, dok se dio od oko 40.000 Vlaha u Timočkoj krajini, smatra Rumunjima, a dio Srbima.

Dobro obavješteni diplomatski izvori smatraju da se ovaj potez Bukurešta može tumačiti kao pokušaj da se njime iznudi ulazak Rumunjske u Schengenski prostor, čemu se protivi Nizozemska, unatoč ocjeni Europske komisije da Bugarska i Rumunjska ispunjavaju sve uvjete za ulazak u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

Iz zaključaka nije jasno hoće li čelnici EU-a samo potvrditi ministarsku preporuku ili će o tome voditi raspravu. 'Zaključke razumijem na način da Srbija dobiva kandidatski status', poručio je preko twittera finski ministar za Europu Alexander Stubb

Švedski ministar Carl Bild je sa svoje strane poručio. 'Današnje zeleno svjetlo za kandidatski status treba potvrditi Europsko vijeće u četvrtak. Čestitam'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi