ODGODA ZBOG KOSOVA

Srbija danas neće dobiti status kandidata

09.12.2011 u 07:46

Bionic
Reading

Europska unija odlučila je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do ožujka sljedeće godine, objavila je rano u petak agencija AFP, pozivajući se na nacrt zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali usvojiti u petak, a koji je agencija dobila na uvid.

'Kako bi dobila status kandidata u ožujku 2012. godine', Srbija će morati potvrditi da nastavlja provoditi mjere i ostvaruje napredak u provedbi sporazuma s ciljem normalizacije odnosa s Kosovom, navodi se u dokumentu.

Po AFP-u, odluci da Srbija dobije status kandidata već u petak usprotivila se Njemačka.

Također, odgođena je i odluka o otvaranju pregovora s Crnom Gorom. 'Kako bi se pregovori Crnom Gorom otvorili u lipnju 2012. godine", ta će zemlja morati do tada potvrditi napredak u provedbi reforma, "posebice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom', kaže se u nacrtu.

Glavna tema summita u Bruxellesu, koji je počeo u četvrtak neformalnom večerom čelnika, dužnička je kriza u eurozoni. Po nacrtu zaključaka, čelnici Unije dogovorili su također nova fiskalna pravila koja će nametnuti čvršću proračunsku disciplinu. Usuglasili su se i o automatskim sankcijama za prekršitelje proračunskih pravila u eurozoni, osim ako tri četvrtine članica ne glasuje protiv.

Pored čvršćih pravila za proračunske manjkove, predviđen je i početak funkcioniranja stalnog interventnog stabilizacijskog fonda (Mehanizma europske stabilnosti) od srpnja 2012. godine, u kome bi bilo 500 milijarda eura. Mehanizam bi imao mogućnost izravne dokapitalizacije bankarskih institucija i imao bi karakteristike kreditne institucije. Postojeći fond (EFSF) trebao bi nastaviti funkcionirati do sredine 2013. godine.

Summit EU-a, kojeg je ranije u četvrtak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dramatično nazvao zadnjom prilikom za reformu gospodarskog upravljanja, formalno će početi u petak, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU-u.