NE SAMO U VUKOVARU

Srbi traže izborni materijal i na ćirilici

13.03.2013 u 14:16

Bionic
Reading

Srpski demokratski forum (SDF) uputio je danas otvoreno pismo ministru uprave Arsenu Bauku vezano uz uporabu manjinskog jezika i pisma prilikom provođenja lokalnih i županijskih, te izbora za Europski parlament kojim traži da tamo gdje su stvoreni uvjeti sav izborni materijal, uključujući i glasačke listiće, budu tiskani i na srpskom jeziku i ćirilici

'U 21 hrvatskom gradu i općinama stvoreni su uvjeti za ravnopravnu službenu upotrebu manjinskoga jezika i pisma za srpsku nacionalnu manjinu, a pravo na dvojezičnost do sada ni u jednom segmentu nije ostvarena, iako se javno raspravlja samo o (ne)isticanju topografskih tabli u jednom od gradova – Vukovaru', ističe se u pismu predsjednika Upravnog odbora SDF-a Veljka Džakule.

'Stoga tražimo da se izbori u 21 gradu i općinama, u kojima srpska zajednica čini najmanje trećinu stanovništva, provedu sukladno odredbi Ustavnoga zakona. Budući da su izbori proces komunikacije građana i države, logično je da sukladno odredbama Ustavnoga zakona ta komunikacija pripadnicima srpske manjine u tim općinama i gradovima mora biti omogućena na njihovu jeziku i pismu', smatra Džakula.

'Svi izborni materijali, uključujući liste kandidata i izborne listiće, u tim bi jedinicama lokalne samouprave, i za lokalne i županijske, ali i za izbore za Europski parlament, trebali biti otisnuti i na manjinskom jeziku i pismu, dakle, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Istina je da će to dovesti do nešto povećanih troškova provođenja izbora, ali premijer Milanović je s pravom ustvrdio kako demokracija košta. Po našem mišljenju radi se o dodatnom trošku koji je zanemariv u odnosu na dobrobiti što ih ostvaruje i doprinosom integraciji srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj u hrvatsko društvo i politički sistem', naglašava Džakula.


Napominje da 'izbori za Europski parlament za pripadnike manjine imaju veliko značenje, kao prvi takvi izbori na kojima pripadnici manjine mogu sudjelovati, ali i kao pretpostavka za uspostavljanje nove razine zaštite ljudskih i manjinskih prava'. 'Zato je visok odaziv pripadnika manjine na tim izborima važan i za europsku budućnost manjine i za demokratski razvoj Hrvatske', stoji u pismu predsjednika Upravnog odbora SDF-a Veljka Džakule ministru uprave Arsenu Bauku.