PUT U EU

Srbi se hvale: Bit ćemo bolji od Hrvata!

25.09.2013 u 10:53

Bionic
Reading

U Srbiji se zahuktava proces pristupanja Europskoj uniji. Iako se još ne zna točan datum početka pregovora, proces screeninga u punom je jeku. Budući da je vlast koju sačinjavaju nekadašnji eurofobi – iz Napredne stranke Tomislava Nikolića, nastale odvajanjem od Šešeljevih radikala i postmiloševićevskih socijalista Ivice Dačića – sve karte bacila na europski put Srbije, to je ujedno i prilika političarima da rastezljivo tumače stvarnost kad ne mogu ponuditi konkretne argumente

Tako je pomoćnik ministra pravosuđa Srbije Čedomir Backović izjavio da će za Srbiju biti neuspjeh ako Poglavlje 23 koje se, kako mi u Hrvatskoj to dobro znamo, odnosi na područje Pravosuđa i temeljnih prava, ne bude bilo otvoreno u kratkom vremenskom roku od prvog screeninga. Dvodnevni pregled za Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava upravo je u tijeku u Bruxellesu.

'Smatrao bih velikim neuspjehom i svojim osobnim neuspjehom ako to razdoblje ne bude značajno kraće nego što je to bio slučaj s Hrvatskom', rekao je Backović za RTS očito se praveći važan pred srpskom javnošću. On je ocijenio da Srbija, od svih nedavno primljenih članica EU-a, ima zakonsku regulativu koja je najviše usklađena s europskim zakonima i dodao da će se screening, koji je on nazvao 'rešetanjem', odnositi ne samo na izmjenu zakona, već i na usklađivanje institucija kako bi ih mogle primjenjivati.

Backović je svojoj javnosti zaboravio reći da je Europska komisija već pred kraj hrvatskih pregovora odlučila da će ubuduće s Poglavljima 23, i 24 Pravda, sloboda i sigurnost započinjati pregovore upravo zbog, kako se pokazalo, njihove težine za mlade balkanske demokracije, kao i opsežnosti. Sam povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je tijekom posjeta Srbiji u srpnju ove godine da će pregovori započeti, kada započnu, s poglavljima 23 i 24 isto kao i u slučaju Crne Gore, ali to nije zasmetalo zamjeniku ministra Backoviću da neargumentirano hvali.