SIGURNA MUŠKA KUĆA

Srbi otvorili utočište za zlostavljane muževe

16.08.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Prvu sigurnu mušku kuću na Balkanu otvorili su Srbi u općini Ćuprija, a u tri tjedna koliko radi kuća je postala prihvatilištem dvojice muškaraca - jednog penzionera i jednog farmaceuta - odbjeglih od supruga

Dušan Trifunović, ekonomist i bivši predsjednik općine Ćuprija, osnovao je nevladinu organizaciju Muška sigurnost i u okviru nje sklonište za muškarce koji žele pobjeći od nasilnih supruga. I nevladinu organizaciju i sigurnu mušku kuću inicirala je, kako kaže, činjenica da je i sam godinama bio žrtva supruge. Osnivanje ove jedinstvene ustanove za pomoć poniženim muževima potpomoglo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i ljudska i manjinska prava, prenosi portal Mondo.

Trifunović tvrdi da ima dosta obespravljenih muškaraca koji su najesen spremni štrajkati glađu pred državnim institucijama u Beogradu ako institucije ne počnu rješavati njihove probleme.

'Nisam se ni najmanje iznenadio kad sam saznao za procjenu Ministarstva za ljudska i manjinska prava da sedam do deset posto muškaraca u Srbiji preživljava pravu torturu od svojih žena', rekao je Trifunović.

'Želim ovaj program razviti preko SOS telefona na koji bi se 24 sata dnevno mogli javljati obespravljeni muževi. Stvari su jednostavne, muškarci ulaze u brak iz ljubavi, bez kalkulacija, a izlaze iz njega zbog druge žene. On je po pravilu slijep i sve prihvaća i izlaz vidi samo u nadi da će druga žena imati manje interesa, a više ljubavi', misli Trifunović.