IZVJEŠTAJ ZA 2012. GODINU

Srbi najviše mrze Rome, LGBT i Hrvate

16.04.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Najveću distancu i najnegativniji stav građani Srbije imaju prema LGBT populaciji i HIV pozitivnima, kao i prema Albancima, Hrvatima, Romima i Bošnjacima

U očima građana, najveća diskriminacija je prema Romima, osobama s invaliditetom i starima, navela je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić predstavljajući godišnji izvještaj povjerenika za 2012. godinu na sjednici Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova, javlja B92. Pozivajući se na istraživanje Cesida za potrebe povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, Petrušić je navela da polovica ispitanika nije sklona diskriminirati, ali ni osuditi diskriminaciju.

Po njenim riječima, trećina ispitanika osuđuje diskriminaciju, a 18 posto pokazuje izrazitu sklonost prema diskriminaciji, dok petina ispitanika ne zna da je diskriminacija zabranjena. Ona je upozorila da zabrinjava to što je 44 posto pritužbi povjereniku u 2012. bilo zbog diskriminacije koju provode organi vlasti. Petrušić je navela da se 30 posto pritužbi povjereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi na diskriminaciju pri zapošljavanju. Među tužbama koje je u 2012. pokrenuo povjerenik za zaštitu ravnopravnosti, Petrušić je istaknula tužbe protiv jednog lanca picerija jer je zapošljavao samo žene i protiv jednog privrednog društva koje je oglasom za poslovnog tajnika tražilo isključivo ženu od 25 do 35 godina, 'ugodnog izgleda'.

Dodala je da je pokrenuta tužba i protiv vlasnika ugostiteljskog objekta čiji zaposleni su odbili uslužiti grupu djece s invaliditetom. Kako je navela, broj predmeta i pritužbi raste od 2010. i od izbora povjerenika za zaštitu ravnopravnosti. Povjerenik, po zakonu, nikada ne postupa po službenoj dužnosti, već samo reagira priopćenjima, a u pojedinačnim slučajevima diskriminacije može reagirati samo ako je podnesena pritužba.

Petrušić je kazala da je u 2012. povjerenik za zaštitu ravnopravnosti uputio 117 preporuka organima javne vlasti.