PRIZNAO PROBLEME I PRONAŠAO KRIVCE

'Srbi i Jugoslaveni drže banke i medije'

16.09.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum konačno se pojavio u javnosti: gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' konačno je priznao poslovne probleme u vlastitim tvrtkama i objasnio da se mjesecima nije pojavljivao na poslu 'jer je bilo ljeto i jer je rješavao privatne, poslovne i političke stvari'

'Tvrtka 'Kerum' bila je jamac Hypo banci u kreditu za hotel Marjan, uredno smo servisirali obveze i nismo imali dugove, a zatražili smo prolongiranje glavnice kredita za godinu dana. Kada smo od druge banke dobili odobrenje za refinanciranje, Hypo banka je blokirala tvrtku kao jamca. Nanijeli su nam štetu! Ili imaju svoga kupca za hotel Marjan, ili žele preuzeti 54 tisuće kvadrata u centru Splita za 600 eura. Hotel u funkciji vrijedi najmanje 150 milijuna eura, a oni ga žele za ništa!' otkrio je Kerum i najavio da će se spor vjerojatno razriješiti na sudu.

'Naravno da sam u poslovnim problemima, a tko nije? Kapital mojih tvrtki je tri puta veći od obaveza jer imam brojne nekretnine, ali ni hotel ni njih neću prodati u bescijenje. Da, napravio sam grešku prije nekoliko godina, nitko mi nije kriv jer nisam prepoznao trenutak kada treba prodati. Kada je došlo do problema s likvidnosti, prodao sam i dio osnovnog biznisa kako bih servisirao dug prema bankama. I to je greška. Ali moje nekretnine su kao roba na lageru: da sutra uspijem prodati hotel Marjan, Kerum će opet biti ono što je bio', kazao je splitski gradonačelnik.

Priznao je i da je njegova donedavno glavna tvrtka 'Kerum d.o.o.' blokirana te da postoji zahtjev za otvaranje stečaja, kao i da je prodao veći dio njenog poslovanja 'kad je shvatio da će joj Hypo banka blokirati račun'. Dio trgovina tako je prodao i vlastitoj tvrtki 'Kerum trgovina', a dobavljačima koji zahtijevaju plaćanje isporučene robe poručio je da su u biti - oni dužni njemu.

Tri godine nakon prvog gostovanja u emisiji Aleksandra Stankovića, Kerum je kazao da ostaje pri svojoj izjavi da 'Srbi moraju znati gdje im je mjesto' - iako su, eto, njegovi poslovni problemi počeli upravo nakon tog šovinističkog istupa. Kaže da nije šovinist, nego jednostavno tako misli.

'Moji poslovni problemi nastali su tada jer se dobro zna da srpska i jugoslavenska opcija imaju veliki utjecaj na banke i medije. Svaki čovjek koji radi, to dobro zna, Srbi utječu na banke i medije!' uvjeren je Kerum. Na Stankovićevu molbu da ih nekako identificira, odgovorio je da 'djeluju na nivou Europe'. Ponovno je prozvao novinare i medije, a pogotovo Slobodnu Dalmaciju, jer 'pišu laži o njemu samo zato što voli Hrvatsku'.


'To je gnjusna laž i neistina!' Kerumova je reakcija na optužbe da je svoje trgovačko carstvo utemeljio švercajući robu iz Caritasa početkom devedesetih. Laž je i da je sklon kockanju i neurednom životu 'jer bi ga valjda netko snimio'.

U prvih pola sata emisije Kerum je na pitanja odgovarao kao gradonačelnik Splita, a svi odgovori mogli bi stati u jednu rečenicu: na posao u Banovini ne dolazi jer posla za njega - nema.

'Ja sam tu kada nešto treba napraviti, ali nažalost malo toga se radi. Nema projekata, nema investitora, nema banaka koje bi plasirale sredstva... U Splitu nema ni jedne dizalice koja radi', priznao je gradonačelnik drugog grada u Hrvatskoj. Po njemu, grad bi živnuo s investicijama vrijednim 200 do 300 milijuna eura, no taj potez očekuje od Vlade i 'četiri splitska ministra'.

'Prije tri godine nitko nije mislio da će nastupiti ovakve okolnosti, kriza... Ali moja vlast je časno odradila svoj mandat i nitko nas ne može prozvati, a kamoli kazneno prijaviti! Uz sve hajke protiv mene, napravili smo čudo!' uvjeren je Kerum.

Najavio je da će ostvariti obećanje o 20-metarskom križu na Marjanu jer to neće koštati puno - radi se o armirano-betonskoj konstrukciji - dok će pozajmicu Hajduku konačno potpisati tek kada mu pravnici pismeno potvrde da se radi o zakonitom potezu.

U Saboru je kao saborski zastupnik proveo samo osam od mogućih 343 sata 'jer je svjestan da njegova dva glasa ne znače ništa'.

'Možemo samo dizati ruku, ne možemo čak ni pričati kada želimo. Nije da mi je to dosadno, nego sam imao druge obaveze i druge prioritete.'

Rad premijera Zorana Milanovića ocijenio je pozitivnim 'jer je odmjeren, ne zalijeće se i ne obećava nemoguće', iako mu nije jasno kako je uspio spasiti kreditni rejting Hrvatske. Svejedno, Kerum vjeruje da će ove jeseni deseci tisuća radnika ostati bez posla.

'Ulaskom u politiku izgubio sam ogromni kapital, svakodnevno se moje ime spominje u negativnom kontekstu i to je utjecalo na moje partnere i banke. No, svoj kapital želim sačuvati i vratiti, pa sam siguran da će moja stranka nastaviti politički djelovati. Hoću li se i ja angažirati, još uvijek ne znam', kazao je Kerum i za kraj gorko primijetio što je otkrio kada je s 'ferrarija' i 'maybacha', jahti i aviona, spao tek na prosječnog 'passata':

'Dok si jak, svi su oko tebe i daju ti hvalospjeve. Čim krene nizbrdo, nema nikoga.'