SOLIDARNI S KINOM

Srbi bojkotiraju Nobelovu nagradu za mir

08.12.2010 u 12:59

Bionic
Reading

Predstavnici Srbije neće sudjelovati na svečanosti dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobu, solidarizirajući se na taj način s Kinom, prenosi u srijedu beogradski tisak

Pozivajući se na priopćenje norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade, dnevnik Politika prenosi da predstavnici 19 zemalja predvođenih Kinom, među kojima je i Srbija, neće nazočiti svečanosti 10. prosinca u Oslu.

Dodaje se da su svoju nazočnost potvrdili predstavnici 44 država te da svečanosti neće nazočiti predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Afganistana, Venezuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

Kako navodi taj list, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić takvu odluku Srbije objasnio je riječima da Srbija pridaje veliku pozornost odnosima s Kinom, iako je naglasio i važnost poštivanja ljudskih prava.

On je kazao da Srbija, politikom koju vodi, pokazuje doprinos zaštiti ljudskih prava te je naglasio da su sve srbijanske odluke u skladu s nacionalnim interesima i da je Kina je jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Neimenovani izvor iz srbijanskog državnog vrha kazao je dnevnom listu Danas, objašnjavajući tu odluku, da je to prvi put od 5. listopada 2000. (kada je svrgnut Slobodan Milošević) da je Kina nešto tražila od Srbije. Isti izvor zaključuje da bi bilo pogrešno da Srbija 'zbog bure u čaši vode' ugrozi političke i gospodarske odnose s Kinom.

Kao još jedan razlog isti izvori navode kako kineski dužnosnici 'iz solidarnosti sa Srbijom' prošle godine nisu nazočili svečanosti uručenja Nobelove nagrade Marttiju Ahtisaariju, te istodobno ističu da odnosi sa Zapadom nisu, ne smiju i neće biti ugroženi.

Pozivajući se na agenciju Associated Press, Danas navodi da su iz Pekinga i kineskog veleposlanstva u Norveškoj upućena pisma brojnim ministarstvima vanjskih poslova i veleposlanstvima sa zahtjevom da bojkotiraju svečanost.

U komentaru za dnevnik Blic, srbijanski stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević ocjenio je dase, odlukom da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade za mir, Beograd ponovno svrstao u tabor zemalja suprotstavljenih obrani ljudskih prava, uvrijedio prijateljsku Norvešku te zbog udvaranja Kini stao protiv zaštite demokratskih vrijednosti.

Mediji u Srbiji prenose i izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina za Deutsche Welle, u kojoj kaže da je šokiran odlukom Srbije te da 'nema nijedne zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) ili potencijalnog kandidata koja na takav način očituje svoje sluganstvo'.

To je, smatra Kacin, dokaz da o srbijanskoj vanjskoj politici treba provesti pravu raspravu, ne samo u Srbiji, već i u EU-u.

Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reforma u toj komunističkoj zemlji.

Peking se ljuti na odluku Nobelova odbora i ne dopušta Xiaobu ni članovima njegove obitelji da odu na svečanost u Oslo. Njegova je supruga završila u kućnom pritvoru.