sporna statistika

Zaiskrilo između USKOK-a i suca Turudića - tko je zakazao u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom?

24.12.2019 u 08:39

Bionic
Reading

Zaiskrilo je između USKOK-a i Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda zbog broja podignutih optužnica. Dok Turudić tvrdi kako je sve manje optužbi za korupciju i organizirani kriminalitet, USKOK iznosi statistiku i govori - sve ih je više

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić u intervjuu za Jutarnji list rekao je kako je sve manje optužbi za korupciju i organizirani kriminalitet. Odmah su reagirali u DORH-u i iznijeli statistiku prema kojoj, kako navode u priopćenju objavljenom na službenim stranicama, podaci za ovu godinu pokazuju preokret u trendu pada broja optužnica jer ih je podignuto više nego lani u istom razdoblju.

'S obzirom na to da godišnja statistika za 2019. godinu još nije gotova, napravljena je usporedba statističkih podataka USKOK- a za prvih 11 mjeseci 2018. godine i za isto razdoblje tekuće godine koja pokazuje da je u 2019. godini podignuto više optužnica', navode na stranicama DORH-a.

U navedenom prošlogodišnjem periodu podignuto je optužnica protiv 215 osoba dok ih je ove godine u istom razdoblju podignuto protiv 285 osoba.

'Dakle, u ovoj godini je USKOK optužio 70 osoba više nego u isto vrijeme lani. Stoga konstatacija izrečena u spomenutom intervjuu o sve manjem broju optužbi ne stoji. Osim toga valja istaknuti i doista nimalo optimističan podatak iz godišnjeg izvješća o radu državnih odvjetništava za 2018. godinu prema kojem na kraju te godine uskočki sudovi nisu još donijeli odluke u odnosu na 958 osoba protiv kojih je u prethodnim godinama USKOK podigao optužnice zbog počinjenja kaznenih djela iz svoje nadležnosti', zaključuje se u priopćenju DORH-a.