VESNA PUSIĆ

Sporazum o arbitraži mora se raščistiti!

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.10.2009 14:28
  • Objavljeno 26.10.2009 u 11:12
hns vesna pusić Nada Turina Đurić  zamjenica primorsko-goranskog župana

hns vesna pusić Nada Turina Đurić zamjenica primorsko-goranskog župana

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Predsjednička kandidatkinja Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Vesna Pusić danas je ocijenila da nacrt sporazuma o arbitraži, kojim se rješava pitanje granice između Hrvatske i Slovenije, ne smije sadržavati rješenje niti smije prejudicirati odluku arbitražnog suda

ZAGREB - Pusić je kazala da je i to što se dvije zemlje trebaju obvezati da će sporazum biti obvezujući na neki način rizik za Hrvatsku jer granicu na moru prepušta arbitražnom sudu.

'To je kompromis do kojeg možemo ići, ali neprihvatljivo je da u arbitražnom sporazumu bude sadržana naznaka rješenja', kazala je Pusić objasnivši kako je u nacrtu sporazuma ostalo nejasno što znači riječ 'dodir, kontakt' ili slovenski 'stik'.

'Ako to uključuje sve moguće vrste kontakata: direktni, indirektni i kondominij, onda to može poslužiti kao startna pozicija, a ako znači direktan dodir slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, to prejudicira ishod arbitraže', kazala je Pusić na brifingu za novinare naglasivši kako se do dolaska tog sporazuma u Sabor to svakako mora pojasniti, a i slovenska strana, kako dodaje, također zahtijeva da se to raščisti.

Na pitanje novinara da komentira ponašanje premijerke po tom pitanju, Vesna Pusić je odgovorila kako je riječ o tzv. istini na obroke te da je učinjen korak unatrag jer je odlučeno da o svemu odlučuje arbitražni sud koji ne smije biti tek fasada već mora imati slobodu da razmotri sve vrste kontakata.

Kako bilo, poručuje Pusić, nacrt arbitražnog sporazuma ne bi trebao dolaziti u Sabor bez jasne interpretacije i navodi da bi ovaj tjedan bilo najbolje iskoristiti za rješavanje tog pitanja na razini premijera ili diplomacijom.

Najavila je da će tražiti sastanak s premijerkom i kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske u EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi