Kriminal od 144 milijuna kuna

Spominjale su ga i ukrajinske vlasti: Tko je Igor Krota, novi pokajnik sa suđenja Mamiću

28.11.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog mjeseca to učinio menadžer Nikky Arthur Vuksan, još jedan optuženi član nogometne zločinačke organizacije, na čelu s odbjeglim Zdravkom Mamićem, priznao je krivnju. U predmetu Dinamo 2, u kojemu im se sudi za kriminal težak 144 milijuna kuna, to je učinio poduzetnik Igor Krota

'U cijelosti prihvaćam sve što mi se stavlja na teret. Ne želim iznositi obranu, niti odgovarati na pitanja. Osjećam se krivim i želim da se ovaj postupak u odnosu na mene što prije riješi', rekao je Krota u sudnici. Zanimljivo, i on se odlučio na ovaj manevar neposredno nakon što je zamijenio odvjetnika koji ga je dotad zastupao.

'Jednostavno želim to ostaviti iza sebe i okrenuti novu stranicu. Sve traje već osam godina i više ne želim biti dio ovoga', rekao je nakon izlaska iz sudnice.

Tužitelji su zatražili da se postupak protiv njega odvoji od postupka protiv ostalih optuženika, što je prihvaćeno. Zasad nema informacija je li na pomolu i eventualni dogovor s USKOK-om, kao u slučaju Vuksana, koji je na koncu sporazumno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, ili će Kroti tek biti presuđeno po kratkom postupku.

  • +3
Igor Krota na jednom od ročišta na suđenju braći Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ovaj poduzetnik optužen je da je zapravo služio kao 'protočni bojler' pomoću kojega su Mamić i njegova družina dug niz godina isisavali novac iz Dinama. Sa Sandrom Stipančićem, također optuženim, držao je tvrtku Legal Business Consultants, preko koje su osnivali tvrtke u raznim offshore zonama i egzotičnim destinacijama. Tužitelji su neke od njih pronašli u Hong Kongu te na Cipru, Gibraltaru i Sejšelima.

Offshore kompanije

Modus operandi bio je zapravo vrlo jednostavan: Mamić i njegovi najbliži suradnici su s više desetaka igrača sklopili razne ugovore ili anekse, prema kojima im pripada i do 50 posto iznosa transfera, a onda su se ta prava na osnovi fiktivnih menadžerskih usluga prebacivala na fikus-tvrtke na drugim krajevima svijeta.

Ondje bi se novac 'oprao' i vraćao Mamićima te bi ga oni koristili za vlastite potrebe, ali i za osiguranje dominacije Dinama svim strukturama hrvatskog nogometa. U nekoliko slučajeva zabilježeno je čak i podizanje ogromnih iznosa u gotovini.

Do uhićenja prije osam godina Krota je sa svojim poslovnim partnerom Stipančićem bio slabo eksponiran u javnosti, no ovi Istrani nisu bili sasvim nepoznati: već tada njihova imena spominjala su se upravo u kontekstu malverzacija i pranja novca u inozemstvu. Jutarnji list tada je otkrio da Stipančić još od 2006. godine u Češkoj ima tvrtku s Marijom Mamićem, sinom Zdravka Mamića, dok su Krota i on prozivani zbog planirane kompostane u Maloj Hubi u Buzetu.

Krota je tada bio direktor tvrtke Adria Eta, osnovane u Belizeu, koja je u poduzetničkoj zoni Mala Huba namjeravala izgraditi fermentacijsku kompostanu za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, a kao sirovinu za proizvodnju koristila bi izmet peradi i grožđani drop.

Najžešći u prozivkama bio je tada Damir Kajin kazavši da se radi o 'dvojbenoj ekipi s kontaminiranim kapitalom'.

'Najbolje to potvrđuje nalaz ureda za reviziju ministarstva financija vlade Ukrajine, gdje se o osobama koje bi trebale investirati u Buzetu govori terminom 'institucionalno pranje novca kroz kreaciju umjetnih paravanskih tvrtki kako bi se sakrila prava narav transakcija onih koji u njima sudjeluju'. Riječ je o tvrtkama ili pojedincima koji - nikome ništa ne imputiram - stoje iza tridesetak offshore kompanija', izjavio je tada Kajin.

Krota je tada objašnjavao da su tvrtku u Belizeu osnovali samo zbog toga što im to smanjuje birokratske troškove i ubrzava proceduru. Jutarnji list je pak objavio da su se Krota i Stipančić spominjali još 2010. godine u službenim izvješćima ukrajinskih vlasti u kontekstu korupcije i pranja novca, pri čemu se jedan od spornih poslova odnosio na nabavu vozila preko njihove offshore tvrtke LBC i povezanih društava, za što je vlada Julije Timošenko, prema iznesenim optužbama, platila nerealno visoku cijenu.

Nastavak procesa

Nakon što su se nagodbom ili priznanjem krivnje iz postupka Dinamo 2 povukli menadžer Nikky Arthur Vuksan i poduzetnik Igor Krota, u procesu su ostala još petorica optuženika. Tu su već osuđeni i odbjegli Zdravko Mamić i njegov brat Zoran, potom bivši direktor u Dinamu i HNS-u Damir Vrbanović te spomenuti Krotin poslovni partner Sandro Stipančić.

Suđenje je, nakon višegodišnjeg otezanja postupka, ovog proljeća napokon počelo. Na klupi za svjedoke naći će se više desetaka eksponiranih imena, a među njima i najpoznatiji nogometaši iz 'ergele' Mamićevih.