GRADONAČELNIK VUKOVARA:

Spomen-dom Ovčara pod zalogom Croatia banke

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 22:44
  • Objavljeno 16.10.2009 u 22:41
spomen dom Ovčara

spomen dom Ovčara

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Odgovarajući na pitanje o statusu područja spomen-doma na Ovčari vukovarski gradonačelnik Željko Sabo je kazao kako je područje 'Spomen-doma pod zalogom Croatia banke, a založno pravo na obližnje parkiralište Spomen-doma ima Hypo Alpe Adria banka'

VUKOVAR - U središtu pozornosti javnosti taj je spomen-dom već nekoliko dana pošto je objavljeno kako je čestica na kojoj se nalazi još u vlasništvu vukovarskoga poljoprivrednog poduzeća VUPIK-a. Njegovih je 87,98 posto dionica Hrvatski fond za privatizaciju u rujnu ponudio na prodaju.

VUPIK, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva pa i sama premijerka Jadranka Kosor odbacili su ovih dana svaku mogućnost da se s VUPIK-om proda i spomen-dom te su najavili brz proces izvlaštenja te čestice iz VUPIK-ova vlasništva.

"VUPIK i 'Borovo', kao najvažnija poduzeća u Vukovaru, raspolažu velikom imovinom, u kojoj su i brojni objekti kojima su ta dva poduzeća, da bi namaknuli novac, jamčili bankama da će vratiti zajmove", objasnio je Sabo način na koji je područje spomen-doma došlo u zalog Croatia banke.

Također je naveo kako je pisao premijerki Jadranki Kosor, tražeći od nje pomoć kako bi se iz VUPIK-a izvlastile neke čestice i predale u gradsko vlasništvo, poput hotela "Dunav" i još nekih zgrada.

"Želio sam samo bit partner vladi kako bismo prije privatizacije VUPIK-a riješili neke stvari u korist grada Vukovara, ali nije išlo jer mi premijerka nije odgovorila", kazao je. Dodao je kako su prije Domovinskog rata mnogi lokali i zgrade bili u gradskom vlasništvu, a davani su na uporabu tvrtkama, a nakon rata te su se tvrtke pojavile kao vlasnici tih istih lokala i zgrada.

Rekao je kako o "svemu tome raspolaže povelikom dokumentacijom" koja će, kako je najavio, uskoro biti predmetom rasprave u općinskom državnom odvjetništvu.

Spomen-dom Ovčara trebao bi, po njegovu mišljenju, u vlasništvo bit dodijeljen gradu Vukovaru kako nijedna udruga ne bi mogla polagati pravo na dom u hangaru u kojemu su, nakon sloma obrane grada Vukovara, mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili od kojih je 200 ubijeno na obližnjoj njivi 20. studenoga 1991.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi