uključio se i mup

Skandal u Vukovaru: Ravnateljica knjižnice tvrdi da je smijenjena zbog otkaza kćeri Željka Sabe

25.10.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Vukovara smijenilo je, na prijedlog Upravnog vijeća, Jelenu Miškić s mjesta ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar. Dugogodišnja ravnateljica tvrdi da je njezina smjena zapravo osveta jer je po sili zakona dala otkaz kćeri Željka Sabe, bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vukovara, a Vijeću zamjera što joj nije dalo priliku da išta kaže uoči odluke o smjeni

Za smjenu ravnateljice glasali su vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i nezavisni Željko Sabo, protiv su bili vijećnici HDZ-a, dok su SDSS-ovci i DSS-ovci bili suzdržani, javlja Radio Dunav.

Jelena Miškić kazala je za Večernji list da je smijenjena uslijed političkog pritiska Željka Sabe, preko predsjednika Upravnog vijeća Gorana Bošnjaka, a pod paskom gradonačelnika Ivana Penave i Domovinskog pokreta.

'Sve ovo daje opravdanu sumnju da je ovo osveta za redoviti otkaz kćerki Željka Sabe koji je dobila prema sili zakona', rekla je Miškić. Nastojanje HDZ-a da joj osigura 'obranu' pred Vijećem nije urodilo plodom, a na sjednici je rečeno i da su se u cijeli slučaj uključili Ministarstvo kulture i MUP koji je već započeo s određenim izvidima.

Jelena Miškić je samohrana majka koja je u travnju preživjela moždani udar, za kojeg kaže da je dijelom uzrokovan svime što se događalo oko Gradske knjižnice posljednjih 11 mjeseci. Dodaje kako niti ne želi raditi za ovakvu vlast te da je sve ovo što joj se događa posljednjih 11 mjeseci poruka i drugima da ne šute nego da bez straha izađu u javnost i kažu što imaju.

Sabo je pak najavio da će zbog neistina u javnosti pokrenuti sudski postupak.

'Ravnateljica u okviru svoga posla kojega je radila i nepravilnosti koje je učinila pronašla je jednu situaciju te mojoj kćerki, koja je radila u knjižnici 15 godina, napravila problem iako svih tih godina nikome nije bila problem. Sramotno je da to netko čini. Iznenađen sam i šokiran s neistinama koje su iznesene te mi nije jasno da se netko ne uplaši zakona za izgovorenu riječ', kazao je Sabo.

Oglasio se i predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar, podsjetivši na izjave ravnateljice Miškić da se na nju vrši politički pritisak kako bi radila protuzakonito i protivno nalazu Državnog inspektorata.

'Bojim se da je ovo politički progon koji nam se desio i krajem prošle godine kada je na isti način smijenjen direktor Tehnostana, koji je isto bio nestranačka osoba', rekao je Mažar, prema kojemu je odluka o smjeni Jelene Miškić najkorumpiranija odluka u povijesti Gradskog vijeća Vukovara, s tim da se takvih 'skidanja glava' ne bi posramila ni jedna Sjeverna Koreja.