ZAVRŠNI RADOVI U TIJEKU

Splitsko rodilište otvara vrata unatoč sukobu oko ceste

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 28.07.2009 15:40
  • Objavljeno 28.07.2009 u 15:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nova zgrada splitskog rodilišta mogla bi uskoro biti otvorena. Nakon što je gotovo godinu dana građevinski potpuno završeno rodilište bilo zatvoreno, ovih je dana započeo unos opreme te finalni radovi na zgradi. Ministarstvo zdravstva pokrenulo je proceduru koja će rezultirati otvaranjem rodilišta s postojećom pristupnom cestom ovakvom kakva je danas

Nakon što je gotovo godinu dana građevinski potpuno završeno rodilište bilo zatvoreno, polemike i rasprava o famoznoj pristupnoj cesti i otkupu zemljišta i baraka na toj trasi nisu ni blizu okončanja.

Svi akteri ove mučne trakavice ostali su čvrsto ukopani na svojim pozicijama. Gradonačelnik Željko Kerum kaže da neće dati velik novac za nešto što tržišno toliko ne vrijedi. Ravnatelj bolnice Dujomir Marasović odbacuje od sebe odgovornost za eventualne posljedice, po njegovu mišljenju improviziranog rješenja pristupne ceste. Vlasnici spornog zemljišta isto tako ne odstupaju od cijene koja objektivno jest ucjena.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Da je ta procedura Ministarstva zdravstva zaista pokrenuta, moglo se jučer provjeriti na licu mjesta. Ispred nove zgrade odlaze i dolaze kamioni i šleperi s opremom za novo rodilište koja se unutra montira. Po svemu sudeći, riječ je o finalnom zahvatu unutrašnjeg uređenja. Transportni radnici unose velike kutije, drugi radnici montiraju i očito je da je otvaranje sada pitanje tjedna i dana. To su potvrdili i djelatnici u objektu. Hodnici i predvorje zatrpani su namještajem u kutijama, neraspakiranim bolničkim krevetima, kolicima i alatom.

Sve viđeno i snimljeno na licu mjesta potvrđuje da će rodilište biti uskoro otvoreno. Što je u međuvremenu dogovoreno, je li sklopljen nekakav kompromis daleko od oka javnosti, je li netko od aktera ustuknuo u ovoj pat-poziciji ili je Ministarstvo zdravstva krenulo u odlučnu akciju finalizacije, ne znamo i javnost još nije potpuno informirana.

No što god da jest, samo otvaranje bit će olakšanje, i to ne samo za potencijalne rodilje i pacijente novog rodilišta, već i za susjedni odjel onkologije, kolateralnu žrtvu ove situacije. Manje se u javnosti govorilo o dosadašnjem prostoru rodilišta koji će sasvim sigurno biti stavljen u novu funkciju i smanjiti kroničan nedostatak prostora u najvažnijoj zdravstvenoj instituciji u Dalmaciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi