'TU JE TVOJ DOM'

Splitsko-dalmatinska županija dijeli poticaje za doseljavanje na otoke i u Zagoru, iznosi se kreću od 40 do 120 tisuća kuna

22.02.2021 u 15:33

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska županija otvorila je novi natječaj u sklopu projekta 'Tu je tvoj dom', kojim se mladim obiteljima iz ruralnih područja Zagore i s otoka dodjeljuju poticaji u iznosu od 40 do 120 tisuća kuna za rješavanje stambenog pitanja. Ova županija prva je u Hrvatskoj pokrenula demografski projekt ove vrste i time pomogla udomljenju 120 obitelji s više stotina djece, na što je potrošeno 11,6 milijuna kuna

Visina potpore ovisi o stupnju razvijenosti grada, općine ili naselja, a formirana je posebna kategorija za naselja na otocima. Velik broj manjih naselja na otocima naime formalno nema demografskih problema, no suprotno službenoj statistici, realno su devastirana.

Novac se može koristiti za kupnju zemljišta ili nekretnine ili za dovršetak započete gradnje, adaptaciju starih kuća neuvjetnih za življenje ili stanova kojima treba obnova. Prijaviti se mogu supružnici ili samohrani roditelji do 45 godina, obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje u Hrvatskoj ili oni koji žele izgraditi dom u jednom od 180 naselja svrstanih po kategorijama. Osim stupnja razvijenosti, veći broj djece donosi više bodova za potporu ostanku ili doseljavanju mladih obitelji.

'Nastavljamo s ovim izvanrednim projektom demografske obnove koji će, nadam se, prepoznati i preuzeti Vlada, kao što su preuzeli i neke druge naše projekte i programe. Nema ljepšeg osjećaja nego vidjeti radost djece i ponos mladih roditelja kada svojim trudom, uz pomoć Županije, sagrade vlastiti krov nad glavom', kazao je za tportal splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Novim natječajem otvorenim danas sufinancirat će se i ugovori sklopljeni od 1. studenog 2019. godine.

Novi stanovnici ruralnih područja ili otoka Splitsko-dalmatinske županije na novoj adresi morat će imati prebivalište još najmanje deset godina nakon povlačenja sredstava, a djeca će morati pohađati školu 'u naselju za koje su dobiveni poticaji ili u najbližem mogućem'.