radni sastanak u županiji

Splitski župan 'počastio' osnovce besplatnim udžbenicima, a naciju nogometnom prognozom

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 26.06.2018 15:22
  • Objavljeno 26.06.2018 u 14:42
Goran Marić i Blaženko Boban s posterom hrvatske nogometne reprezentacije

Goran Marić i Blaženko Boban s posterom hrvatske nogometne reprezentacije

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Svih 22.835 učenika osnovnih škola kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija od iduće školske godine imat će besplatne udžbenike: dovršen je postupak javne nabave na koji je pristiglo čak 192 ponude, objavio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na sastanku s načelnicima i gradonačelnicima svih općina i gradova

Prve knjige bit će dostavljene školama sredinom srpnja, a do kraja kolovoza svi kompleti trebali bi biti isporučeni. Uz podatak da su se na kupnju udžbenika za svoje osnovce ove godine odlučili i gradovi poput Splita i Solina, dolazi se do zaključka da će svi učenici osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske biti obuhvaćeni ovom mjerom.

Boban je pozvao gradonačelnike i načelnike da roditeljima eventualno pomognu i kupnjom bilježnica i sličnog materijala, a pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Tomislav Đonlić objasnio je da se mjera Županije ne odnosi na radne materijale, koji u ukupnoj cijeni opremanja učenika imaju udjel oko 45 posto.

'Ako nađete prijateljsku školu u Slavoniji ili Lici, moj je prijedlog da im donirate polovne knjige', dodao je Blaženko Boban.

Inače, objavljeno je da nova školska godina u ovoj županiji započinje 10. rujna, tjedan dana nakon planiranog, jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo brojne zahtjeve koji su mu pristigli s terena.

  • +16
  • +13

Sastanak splitsko-dalmatinskoga župana Blaženka Bobana s gradonačelnicima

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Boban je sazvao gradonačelnike i načelnike na sastanak na kojemu je, osim o nabavi udžbenika, raspravljano i o funkcioniranju nedavno otvorenog Arhiva Županije u Dicmu, zatim o problemu dramatičnog nedostatka specijalizacija u Županijskom domu zdravlja, potom o pripremama za protupožarnu sezonu, a na koncu im se pridružio ministar državne imovine Goran Marić, s kojim su diskutirali o novom Zakonu o državnoj imovini i suradnji s njegovim ministarstvom.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric objavio je da je njegova institucija 'rastegnuta kao žvaka do krajnjih mogućnosti'.

  • +24
  • +21

Bolnica u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Želim poručiti otočanima i obalnim mjestima: naši ljudi nemaju gdje spavati, nema smještaja na otoku! Ne samo da moramo odškolovati ljude, nego lokalna samouprava mora naći dodatne mogućnosti smještaja, poticaja i slično. Moramo na lokalnom nivou naći preduvjete da se ljude potakne da ostanu', kazao je dr. Petric.

>> Tragom dramatične priče o egzodusu liječnika, otišli smo u splitsku bolnicu - i nemalo se iznenadili

Požalio se i da u splitskoj bolnici vlada toliki nedostatak kadra da su 'povukli' sve specijalizante Doma zdravlja, te da HZZ već četiri godine ne plaća pedijatre iako u gradovima poput Solina oni dramatično nedostaju.

Sastanak s ministrom Goranom Marićem oduljio se na nekoliko sati, a župan Boban u jednom trenutku prekinuo ga je optimističnom i ležernom prognozom da 'Hrvatska večeras sigurno pobjeđuje'. Uvjeren je da će reprezentacija zabiti Islandu minimalno tri gola.

MINISTAR OPTIMIST

Goran Marić: Ovakvi sastanci koriste više nego stotine dopisa i telefonskih poziva

Ministar Goran Marić gradonačelnicima i načelnicima predstavio je nedavno usvojeni Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji omogućuju da se jedinice lokalne samouprave jednostavno upišu kao vlasnici nekretnina poput domova zdravlja, škola, bolnica i vrtića, kao i parkova, igrališta, tržnica, groblja, vatrogasnih domova i drugih sličnih nekretnina. Zakon je proglasio 'nestranačkim i neideološkim, nego reformskim zahvatom od nacionalnog interesa'.

Marić ima ambiciju u iduće dvije do tri godine riješiti sve problematične predmete u državi, odnosno tisuće nekretnina vrijednih nekoliko milijardi kuna, od čega se najveći broj nalazi upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.'Ovakvi sastanci koriste više nego stotine dopisa i telefonskih poziva, imamo ih sa svim županijama, no Splitsko-dalmatinska je specifična jer je najveća i jer ovdje imamo najviše neriješenih predmeta', kazao je Marić.

Sa splitskim dogradonačelnikom Ninom Velom potpisao je ugovor o prijenosu 2.644 četvorna metra zemljišta na području Karepovca, čime je kompletan deponij koji je trenutno u fazi sanacije i formalno postao vlasništvo Grada Splita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!