PUN K'O ŠIPAK

Splitski zatvor pred kolapsom

Bionic
Reading

Zatvor na splitskim Bilicama pred potpunim je kolapsom zbog prenapučenosti. Kapacitet zatvora je 150 osoba, a na odsluženju kazne trenutno ih je čak 270

Uprava Bilica doslovno svaki centimetar zatvora pretvara u ćelije. Podrum i gimnastička dvorana prenamijenjeni su kako bi mogli primiti dodatne pritvorenike.

Ženski odjel formiran je u dijelu zatvora kojim su se prije koristili pravosudni policajci. Očekuje se da će i uprava zatvora preseliti iz svojih prostorija u kontejnere koji su već nabavljeni, piše Slobodna Dalmacija

Na Bilicama su smješteni uglavnom pritvorenici, dok je tek manji broj onih čija je presuda pravomoćna i koji su na odsluženju kazne. Problem je tim veći jer okrivljenici u istom slučaju tijekom istrage ne bi smjeli komunicirati, a kamoli biti u istoj ćeliji ili se susretati u zatvorskom krugu.
Odjel za maloljetnike ne postoji, nego se oni smještaju s punoljetnim kolegama. Na Bilicama se tako događalo da su u istoj ćeliji otac, optuženi robovlasnik i svodnik, i malodobni sin, optužen za razbojstvo, te majka i 14-godišnja kći, optužene za krađu.

'Upravo je dužina trajanja pritvora činjenica koja uvjetuje takvu gužvu', kazao je odvjetnik iz Splita Dragan Mijoč.

Koliko je ponekad apsurdno sudsko izricanje pritvora, što je glavni uzrok gužve, možda najbolje pokazuje slučaj 82-godišnjeg pritvorenika optuženog za ubojstvo. Njega je Vrhovni sud uporno vraćao u pritvor, a čovjek je jedva hodao, tako da su ga pri svakom izlasku na sud čuvari morali gotovo nositi. Za njega se nabavljala i posebna kašasta hrana. U pritvoru je ostao čak i nakon što je pao niz stepenice i slomio ruku.