TKO TO (NE) MOLI BALDASARA POSAO?

Splitski kaos oko uhljebljivanja

25.03.2014 u 16:40

Bionic
Reading

'Nema vijećnika koji me nije molio da zaposlim nekoga i gotovo da nema nikoga tko dolazi u Banovinu, izuzev medija, a da me nije molio za neku vrstu zapošljavanja ili pomoći kod zapošljavanja', priznao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar

Reakcija je to nakon beskrajne serije napisa o političkom kadroviranju u posljednje vrijeme; gotovo da nema tjedna da se u javnosti ne pojavi koja sočna informacija. Samo prošloga tjedna objavljeno je da se u gradskoj tvrtki Čistoći zaposlio nećak utjecajnog SDP-ovca Zdravka Mulića, koji inače zajedno s Kerumovim kadrovima vlada tvrtkom Vodovod i kanalizacija. Upravo u toj tvrtki nedavno je zaposlen i drugi Mulićev nećak.

Posao je našla i kćerka starog člana stranke Kolje Kuzmanića, u Turističkoj zajednici i Spaladium areni zbrinuti su kadrovi Ivana Grubišića, uhljebila se bivša tajnica SDP-a Vesna Perak-Bone, nedavno su preko noći popunjeni i svi školski odbori.

Baldasar je u početku branio svoje poteze i objašnjavao da 'preuzima političku odgovornost', a išao je i tako daleko da je poslove dijelio jer je članovima stranke 'teško padala nezaposlenost' ili jer je jednostavno bio meka srca. Rasprave su kulminirale prošloga tjedna, kada je i moralna vertikala Ivan Grubišić priznao da je kod gradonačelnika urgirao za još dvoje svojih ljudi.

Gradonačelnik Splita sada tvrdi da on odobrava samo broj novozaposlenih, a ne i njihova imena. Dapače, o profesionalnom napredovanju SDP-ovaca najčešće nema pojma, jednako kao ni njihova najbliža rodbina.

'Moram ponoviti da ja kao gradonačelnik dozvoljavam da se radno mjesto popuni ili ne popuni. Imena ne kontroliram, to je na upravama na odluci', kazao je Baldasar. Pomalo čudno, jer je upravo on objašnjavao nedavne smjene vodstva komunalnih tvrtaka željom da ima potpunu kontrolu.

Kazao je i da je intervenirao pri zaposlenju nekoliko puta iz ljudskih razloga, jer se radilo o težim obiteljskim prilikama i teškim ljudskim sudbinama. 'Ali o zaposlenju nećaka kolege Mulića u Čistoći ja zaista ne znam ništa, kao što sam rekao, ne kontroliram imena. Žao mi je da je to sve skupa u komunalnim tvrtkama poprimilo razmjere drame, a zapravo je svega dvoje ljudi zaposleno', zaključio je.

Na izjavu da ga doslovce svi potežu za rukav promptno je reagirala nezavisna Marijana Puljak, koja u Gradskom vijeću ima četiri vijećnika.

'Sa žaljenjem smo danas vidjeli novu sramotnu izjavu gradonačelnika. Nas četvero vijećnika inicijative 'Za pametne ljude i pametan grad' nikada nismo tražili nikakvu uslugu od gradonačelnika, niti nam je to palo na pamet. Vrijeđa nas neistina i stoga tražimo javnu ispriku, kao i zaštitu predsjednika Gradskog vijeća. U suprotnom ćemo tražiti njihove ostavke', kazala je Puljak. Službeno očitovanje će, kaže, zatražiti već na sjednici Gradskog vijeća ovoga četvrtka.

'Nama je već jasno kako je način rada gradonačelnika sveden na sitne i krupne političke trgovine, stranačka i prijateljska uhljebljivanja, ali želimo jasno reći kako se mi ne ponašamo i ne razmišljamo na takav način. Nadamo se da nismo jedini koji su lažno i neopravdano prozvani ovom izjavom', zaključila je Puljak.