nova braniteljska udruga

Splitski HOS-ovci odrekli se Skeje i NDH: Rafael Boban i 10. travnja nemaju veze s našom postrojbom, ali ne odričemo se pozdrava

21.06.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Više desetaka pripadnika Devete bojne HOS-a, postrojbe koja je početkom devedesetih sudjelovala na svim ratištima u Hrvatskoj i BiH, osnovalo je novu udrugu i tako se distanciralo od kontroverznog Marka Skeje, predsjednika Udruge dragovoljaca HOS-a. Ujedno su se potpuno distancirali od datuma 10. travnja, kada Skejo obično izvodi svoje performanse, te ustaškog bojovnika Rafaela Bobana, za kojega objašnjavaju da nema nikakve veze s postrojbom iz devedesetih

Predsjednik novoosnovane Udruge dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991. jest Jurica Jukić, inače drugi zapovjednik same Devete bojne HOS-a, nakon preminulog Joze Radanovića. Jukić je prije petnaestak godina osnivao i udrugu koju danas vodi Marko Skejo.

'Ona se kroz godine privatizirala i suborci to više nisu željeli trpjeti, pa smo se organizirali. Dvije godine sam se lomio, ali ni sam više nisam mogao trpjeti nepravdu', rekao je Jukić nakon osnivanja nove udruge.

'Želimo ispraviti laži koje se ponavljaju da one ne bi postale istina: mi nemamo nikakve veze s 10. travnja, datumom s kojim nas se želi poistovjetiti. Deveta bojna HOS-a osnovana je 21. lipnja 1991. upravo pod tim imenom, u njenom nazivu nije bilo Rafaela viteza Bobana. Ograđujemo se i od 10. travnja i od Bobana. Što se tiče pozdrava 'za dom spremni', njega se ne odričemo - ali treba jasno kazati da taj pozdrav nije imao jednako značenje 1941. i 1991. godine', dodao je Jukić.

  • +2
Čelnici nove Udruge 9. bojne HOS-a 1991. položili vijence kod spomenika HOS-u Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Nova udruga formalno je utemeljena danas i pridružilo joj se 32 veterana ove postrojbe. Po riječima njenog predsjednika, pristupili su joj i zapovjednici vodova iz Dubrovnika, Sinja, Splita, Zadra te Bosne i Hercegovine.

'Žalosno je to da se o HOS-u piše isključivo povezujući ga s Markom Skejom. Ne želimo promociju, nego okupiti ljude iz 1991. godine i pomoći im. Branitelji imaju velikih problema, sve nas je manje i nismo ovdje došli da se svađamo', kaže Jukić. U udruzi koju i dalje vodi Marko Skejo, tvrdi, sve je manje njegovih suboraca iz 1991. On kao osnivač vidio je da 'to nije to', a i drugi zapovjednici priključili su mu se upravo kako bi 'spriječili da laž postane istina' i da se Deveta bojna HOS-a povezuje s 10. travnja ili Rafaelom Bobanom.

  • +2
Polaganje vijenaca za branitelje 9. bojne HOS-a Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

'Od samog osnivanja naša postrojba bila je sastavni dio Hrvatske vojske i pod njenim zapovjedništvom, katkad smo služili samo kako bismo zastrašili neprijatelja. U našoj ratnoj priči svi smo jednaki', dodao je Jukić. Novinari su ga, nakon polaganja vijenca na spomenik poginulim pripadnicima postrojbe, upitali je li eventualno dobio politički signal za osnivanje nove udruge, konkretno od Ministarstva branitelja.

'Ne, nikakav signal nismo dobili. Dvije godine sam se lomio, a onda prelomio. Osim ispravljanja laži, naša želja je pomoći suborcima koji žive u jako lošim uvjetima i zbog toga ćemo svakako kontaktirati s institucijama države koju smo stvarali. Borili smo se za to da Hrvatska bude organizirana, pravedna i poštena te da se skrbi o svojim braniteljima', zaključio je predsjednik nove Udruge dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991.