TKO KOGA ZOVE?

Splitski HDZ prozvao SDP za zlonamjernost i ogovaranje

28.05.2013 u 17:26

Bionic
Reading

Vodstvo splitskog HDZ-a odbacilo je kao neutemeljen i zlonamjeran prigovor SDP-a DIP-u kako se iz HDZ-a telefonskim pozivima lažno predstavlja građanima Splita, te im se postavlja pitanja koja diskreditiraju SDP-ova kandidata za splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara

Središnjica SDP-a je, naime, prigovorom zatražila od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da utvrdi povredu pravila izborne promidžbe od strane HDZ-a, tvrdeći kako su dobili dojavu građana sa splitskog područja da ih se s telefonskog broja HDZ-ove središnjice u Zagrebu anketira za koga će glasovati u 2. izbornom krugu. U tim telefonskim pozivima, po tumačenju SDP-a, pokušava se lažnim predstavljanjem omalovažiti SDP-ova kandidata za splitskog gradonačelnika Baldasara i umanjiti njegov politički i ljudski integritet.

'Vezano uz navode u prigovoru SDP-a DIP-u u izbornoj promidžbi, od 26. svibnja, u potpunosti ih odbacujemo kao neutemeljene i zlonamjerne', ističe u očitovanju predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić

Očitovanje je upućeno predsjedniku Gradskog izbornog povjerenstva Split, Ivici Botici

Škorić dodaje kako su SDP-ovi prigovori netočni te se njima zlonamjerno insinuira da se HDZ lažno predstavlja tijekom izborne promidžbe u Gradu Splitu.

'HDZ svoje izborne aktivnosti provodi koristeći svoje pozivne centre, putem kojih komunicira sa svojim članovima i simpatizerima. Pozivni centar u Splitu kao i pozivni centri u ostalim gradovima rade preko centralnog servera u Zagrebu, pa se tako može na zaslonima telefonskih uređaja prikazati broj 108151750 ili 01 644 2750', ističe Škorić.

Dakle, dodaje, 'riječ je o tehničkom rješenju poziva preko navedenih brojeva, a ne o tome da su pozivi upućivani iz Zagreba, umjesto iz Splita'.

Odbacio je i tvrdnju SDP-a da je povrijeđena odredba Zakona o lokalnim izborima zbog navodnog lažnog predstavljanja kao 'Pozivni centar grada Splita'.

'Operateri u pozivnom centru Split, u komunikaciji s našim članovima i simpatizerima predstavljali su se kao 'Pozivni centar HDZ-a grada Splita', što i jesu', dodao je Škorić.


Po njegovom tumačenju ne postoji ni kršenje etičkog kodeksa niti bilo kojih drugih etičkih normi jer su se u komunikaciji sa članstvom koristili navodi koji su činjenice, a ne bilo kakve insinuacije, sugestivna pitanja i sl.

'Ako je prilikom anketiranja i postavljeno pitanje: 'Smeta li vam što je Ivo Baldasar 1991. godine, u jeku Domovinskog rata, napustio zemlju i otišao u Italiju', to ne predstavlja insinuaciju, ili sugestivno pitanje', navodi Škorić. Dodaje kako to nije ni omalovažavanje, potkopavanje povjerenja, niti umanjivanje političkog, profesionalnog i ljudskog integriteta Ive Baldasara.

'Njegov odlazak iz Hrvatske 1991. je opće poznata stvar o kojoj se on više puta očitovao u javnosti. A ponašanje tijekom oslobodilačkog rata za bilo kojeg kandidata, u svakoj demokratskoj zemlji – pa tako i u Hrvatskoj - i te kako je relevantno i legitimno pitanje', smatra Škorić.

Po Škorićevim riječima, i predsjednik SDP-a javno je u medijima retoričkim pitanjem - 'tko je taj Penava i gdje je bio u ratu' - pokušao diskreditirati HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu