BIJESNI ZBOG 'KOKER KOALICIJE'

Splitski HDZ-ovci propali u zemlju, čekaju osvetu Jadranki Kosor

09.11.2011 u 14:18

Bionic
Reading

U splitskom HDZ-u nastala je potpuna konsternacija nakon objave vijesti o sklapanju koalicije s Hrvatskom građanskom strankom Željka Keruma: doslovce svi viđeniji članovi stranke propali su u zemlju, a u privatnim razgovorima kazat će tek da su apsolutno pogubljeni i nemaju pojma što učiniti. Pa čak ni za koga glasovati u prosincu

Nestao je šef gradskog ogranka Dujomir Marasović, od novinara bježi župan Ante Sanader, a vjerojatno najtraženija osoba u ovom trenutku je gradska vijećnica Sanja Bilač, Kerumova najžešća kritičarka na sjednicama Gradskog vijeća. Nju je predsjednik splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović javno pozvao da promijeni stranku jer je izdana, ostavljena na milost i nemilost novom šefu splitskog HDZ-a Željku Kerumu.

'Mi u gradskoj podružnici HSP-a jedino u Sanji Bilač prepoznali smo poštenu, hrabru i nepotkupljivu ženu koja se nikako nije uklapala u profitersko društvo HDZ-a, a i jedina je još bila koja se uz nas borila da istina o stanju našeg grada ne ostane vječna enigma', stoji u Tomasovićevom javnom pismu vijećnici HDZ-a.
Njezin eventualni odlazak neće poremetiti odnose snaga u splitskom Gradskom vijeću, gdje je Kerum još prije nekoliko mjeseci izgubio većinu i gdje ga spašava vrlo česti nedolazak na sjednicu nekog od SDP-ovih vijećnika.

No, puno zanimljivija bit će događanja unutar samog HDZ-a, gdje je velik broj ljudi imao ambiciju naći se visoko na izbornoj listi: kako sada stvari stoje, Kerum će ih svih preteći. Navodno se Jadranka Kosor zbilja odlučila naći na prvome mjestu upravo u južnoj dalmatinskoj jedini, prvi iza nje trebao bi se naći umirovljeni general i biznismen Damir Krstičević, dok je treće mjesto rezervirano za splitskog gradonačelnika.

Splitsko-dalmatinski HDZ Kosor je raspustila još u proljeće ove godine, a po razvoju situacije idući na redu trebao bi biti i gradski ogranak predvođen Dujomirom Marasovićem. Novu šeficu stranke u Splitu ionako nikada nisu istinski prihvatili, do zadnjeg trenutka ufali su se u usksrnuće Ive Sanadera, pa će joj sklapanje 'Koker koalicije' vjerojatno obilato vratiti u unutarstranačkom obračunu nakon izbora.

‘Ovo je brak iz računa, a još više čin iz očaja, posljednja karta koja im je ostala. Kerum za sebe može očekivati jedan mandate, a vrlo slaboj Jadranki Kosor ova koalicija će teško pomoći. No, HDZ se dosad pokazao vrlo vještim u osvajanju vlasti, tko zna što još mogu izmisliti’, komentar je sociologa Dražena Lalića

'Suradnja s Kerumom naizgled je nova stvar, no zar on već nije bio u koaliciji sa Sanaderom? Zar ga Sanader nije stvorio kad je vidio da HDZ-ov kandidat Ivan Kuret nema šanse za pobjedu na izborima, zar ga nije pomogao logistički i medijski, a možda čak i financijski?', pita se Lalić. Zabrinjava ga, dodaje, retorika po kojoj ova koalicija okuplja 'sve koji misle hrvatski i za Hrvatsku', jer se time implicira da druge stranke nisu nacionalne i da za njih glasaju nerodoljubi.

'S time se konačno treba prestati, prije nego što se javnost zbilja navikne i prihvati tu besmislenu mantru', zaključuje Lalić.

Don Ivan Grubišić, koji također izlazi na izbore u ovoj izbornoj jedinici, smatra da su se jučer sklopljenom koalicijom udružili utopljenici koji nastoje održati glavu iznad površine. 'Hvale se kršćanstvom i vjerom u Boga, a zloupotrebljavaju i Boga i kršćanstvo. Meni je u cijeloj priči žao naroda', kazao je Grubišić, uvjeren da će Koker koalicija možda i dobiti nešto glasova u ruralnim sredinama i doživjeti potop u gradovima.