HSP-OV DOKTOR DAO DIJAGNOZU

'Splitski HDZ-ovci doživjeli su teži oblik PTSP-a'

10.11.2011 u 20:45

Bionic
Reading

Na tragikomičnu konferenciju za novinare splitskog HDZ-a, gdje se javnost pokušalo uvjeriti da je u protekle dvije godine ova stranka imala gotovo pa idiličan odnos s koalicijskim partnerom Željkom Kerumom, reagirao je šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović. On tvrdi da su po objavi vijesti o dogovoru Kosor-Kerum splitski HDZ-ovci doživjeli teži oblik PTSP-a, pa im kao liječnik savjetuje terapiju

HDZ-ov posttraumatski stresni poremećaj Tomasović prepoznaje u njihovom 'nametljivom sjećanju na središnji stresni događaj', zatim u 'promatranju društvenog svijeta kao opasnog mjesta u kojemu ljudi iz okoline predstavljaju prijetnju sigurnosti' te 'strahu od svega što imalo nalikuje samom napadu koji je izazvao traumu'.

'Osnovni simptomi PTSP-a jesu:

Ponovno proživljavanje traumatskog događaja kroz sjećanja na događaj ili snove, neki svakodnevni događaj potakne sjećanje na trauma, aktivira se lučenje hormona stresa, žrtvi pred očima sijevaju prizori iz prošlosti, tijelo preplavljuje istim onim osjećajima koje je osjetila tijekom izvorne traume: tijelo se počne preznojavati, javi se osjećaj straha, groznica, drhtanje.
Osobe kod kojih je hormon stresa preobilan ne prilagođavaju se i za razliku od osoba bez jakog traumatskog događaja koje se svakodnevnim događanjima prilagođavaju, žrtve traume reagiraju uvijek jednako, preintenzivno.

Pojačana podražljivost koja se manifestira kao nesanica, razdražljivost, snižen prag na frustracije i sl.’, opisuje Tomasović u svome pismu, pa predlaže:

'PTSP se liječi farmakoterapijom (tj. lijekovima) i psihoterapijom. Od lijekova se koriste antidepresivi i anksiolitici, te stabilizatori raspoloženja. Od psihoterapije koriste se različite tehnike prorade trauma (preplavljivanje), ali i tehnike relaksacije (npr. progresivna mišićna relaksacija).'

'Izrazito smo zabrinuti za naše kolege iz HDZ-a i želimo im što skoriji oporavak i brzo ozdravljenje!' kazao nam je Tomasović.