KAOS OKO NOVE TVRTKE

Splitski HDZ: Baldasar je krivotvorio dokumente, idemo na DORH!

31.07.2014 u 18:02

Bionic
Reading

Splitski HDZ, koji je napustio sjednicu Gradskog vijeća u trenutku kada se odlučivalo o budućem radu nove gradske tvrtke DMC, najavio je da će prijaviti gradonačelnika Ivu Baldasara zbog nezakonitosti u radu, nepoštivanja odluka Gradskog vijeća i falsificiranja dokumenata

Prvu prijavu uputit će Uredu državne uprave u Splitu, no ne očekuju nikakav konkretan rezultat, jer se na njegovu čelu nalazi SDP-ovac Veljan Radojković. No nakon toga obratit će se Državnom odvjetništvu, najavio je predsjednik ogranka HDZ-a Petar Škorić.

Splitski gradonačelnik, tvrde, nije proveo odluku Gradskog vijeća o osnivanju tvrke DMC, već je suprotno tome kod njezine prijave na Trgovački sud izmijenio djelatnosti kojima će se baviti. Neke je ispustio, a neke dopisao, što je i sam priznao riječima - 'Normalno da sam dodao neke djelatnosti'.

DMC je, podsjetimo, tvrtka koju je Baldasar najavljivao osnovati još tijekom predizborne kampanje, a trebala se baviti 'destinacijskim menadžmentom grada' i sličnim stvarima iz oblasti turizma. Potom je, nakon što je postao gradonačelnik, Baldasar najednom odlučio da bi se mogla iskoristiti za centralizirano organiziranje prijevoza sportaša iz svih splitskih sportskih klubova. Sada mu je na pamet palo da bi gradska tvrtka mogla – prodavati oglasni prostor na rasvjetnim stupovima diljem grada. S tom idejom došao je na sjednicu Gradskog vijeća.

Dosad je prilično lutao, jedino je bio siguran da će u novoj tvrtki zaposliti sve same stručnjake. To je i učinio, samo su igrom slučaja svih troje zaposlenih njegovi bivši kolege iz turističke agencije Atlas. Situacija donekle podsjeća na doba Željka Keruma: i on je osnovao tvrtke Splitska obala i Splitska kupališta, koje u njegovom mandatu nisu služile ničemu osim uhljebljivanju.

'Gradonačelnik je pokazao bahatost i samovolju. Ne poštuje Statut grada, zakone, Gradsko vijeće ni natječaje prilikom zapošljavanja, a kada ga upozoravamo na to, onda nas on optužuje da opstruiramo njegov rad. Spalatum DMC nije registrirana za bavljenje oglašavanjem, a na vidjelo je izašlo i da je na Trgovačkom sudu registrirana za djelatnosti za koje Gradsko vijeće uopće nije glasalo. Također, neke djelatnosti za koje je Gradsko vijeće dalo odobrenje nisu ušle u registraciju tvrtke', sažeo je Škorić u ime HDZ-a cijeli problem.

Silno ih zanima hoće li Državno odvjetništvo reagirati, ali tražit će i poništenje odluke kojom je gradskoj tvrtki povjereno oglašavanje i reklamiranje, jer ona za to nije registrirana. 'Osnutak DMC-a pokazuje da gradonačelnik nije ni imao viziju toga što s ovakvom tvrtkom pa joj danas traži dopunske sadržaje samo da je napuni izvanproračunskim novcem te smanji nezaposlenost među redovima SDP-a. To je fantomska tvrtka; ne znamo ni što radi ni čemu služi, ni program rada, ni koliko nas košta...', upozorava Škorić.

Nakon obračuna u Gradskom vijeću, službeno je reagirala i lista za pametan grad Marijane Puljak, koja se našla u zanimljivoj situaciji: najprije nisu napustili sjednicu kada se raspravljalo o DMC-u, na čemu im se javno zahvalio i gradonačelnik Baldasar, a dan kasnije kritizirali su odluku koju su mogli spriječiti rušenjem kvoruma.

U priopćenju su podsjetili da je gradonačelnik prošle godine najavljivao da će tvrtka 'provoditi turističku strategiju Splita, raditi na izgradnji i razvoju Splita kao turističke destinacije, njegovu brendiranju, odnosno, obavljati poslove koje ne mogu obavljati postojeće lokalne turističke agencije, Turistička zajednica ili gradska uprava', te da će poslovati po tržišnim principima i sama sebe financirati. I njih je iznenadila ideja da se DMC bavi oglašavanjem, premda priznaju da će se time barem ostvariti obećanje o samofinanciranju.

'S obzirom na to da je u objašnjenju ovog zadnjeg poteza rečeno kako je agencija osposobljena za obavljanje takvih poslova, postavlja se pitanje koga je i po kojim kriterijima gradonačelnik zaposlio? Očekivalo bi se da su to stručnjaci za razvoj i upravljanje turističkom destinacijom, razvoj sportskog, kulturnog i ostalih specijaliziranih vrsta turizma, pregovaranje s aviokompanijama, brendiranje? Ništa od obećanog do sada nije ispunjeno, niti se da naslutiti da se kreće u tom smjeru', smatra Marijana Puljak.

A sam gradonačelnik Ivo Baldasar objasnio je svoje poteze jednostavnim riječima da 'nije prekršio zakon'.

'Imam zakonske ovlasti promijeniti dio djelatnosti, ali zbilja se dogodila greška. Činovnici su prema Trgovačkom sudu poslali jednu od radnih verzija dokumenata za Gradsko vijeće. To su zbilja minorne razlike koje ni na koji način ne utječu na funkciju tvrtke, ali ispravit ćemo grešku u roku od mjesec dana', kazao je Baldasar za tportal.hr.

'Dvije djelatnosti su dodane, a četiri izostavljene, između ostalih i ona o iznajmljivanju prostora za marketing. Dakle, DMC se neće baviti marketingom, nego samo iznajmljivanjem prostora', tvrdi splitski gradonačelnik.

'Trgovačko društvo ima svoje zakonitosti, a ja neću unaprijed govoriti čime će se sve baviti. Njeno osnivanje bilo je dio moje kampanje i od samog starta HDZ puše na to. Ondje rade tri stručnjaka, tek su startali i pustite ih da rade! Neka se sjete što su oni radili u svojim mandatima', iznervirao se Baldasar.

Čuo je splitski gradonačelnik i da su HDZ-ovci u svojim napadima čak spomenuli DMC kao 'splitsku Fimi mediju' pa se silno iznervirao.

'Treba ih biti sram, ne mogu jednom mojom banalnom greškom, običnom omaškom prikrivati svoje velike lopovluke! Neka se strpe, neće još doći na vlast', kazao je Baldasar.