presedan na sjednici

Splitska oporba usplahirena, Mihanović poručio: Tužan sam, pa čak i malo uznemiren

26.11.2021 u 16:44

Bionic
Reading

Oporbeni vijećnici splitskoga Gradskog vijeća u petak su u odvojenim izjavama novinarima izrazili nezadovoljstvo što su odbijeni njihovi prijedlozi za dopunu dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, koja je završila prekidom jer ni predloženi dnevni red nije dobio potporu natpolovične većine

"Nažalost, danas se dogodio presedan da voditelj sjednice Gradskog vijeća nije dozvolio glasovanje o nadopunama dnevnog reda, to je čudno i nikad se dosad nije dogodilo", rekao je čelnik Kluba vijećnika HDZ-a Vice Mihanović.

Podsjetio na slučajeve u proteklih šest mjeseci otkako je u Splitu na vlasti gradonačelnik Ivica Puljak, kad su se neke odluke predlagale za uvrštavanje u dnevni red "u zadnji tren". Pritom je spomenuo prijedlog gradonačelnika za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća, koji je vijećnicima došao elektroničkom poštom u devet sati i pet minuta iako je službeni početak sjednice bio u devet sati.

"I glasovali smo o tom gradonačelnikovom prijedlogu", dodao je Mihanović.

Podsjetio je i na prijedlog vijećnika stranke Centra Igora Skoke o raspuštanju Gradskog vijeća, koji je došao na početku sjednice pa su vijećnici glasovali o uvrštavanju tog prijedloga na dnevni red.

"Danas sam osobno tužan, pa čak i malo uznemiren jer imamo gotovo šest mjeseci ovu gradsku vlast i - umjesto da pričamo o zahuktalim radovima na Žnjanu na Šetalištu Ivan Pavla II., umjesto da razgovaramo o novom GUP-u koji će pokrenuti grad iz blokade - mi danas imamo neujednačene kriterije koji će rezultirati dodatnim neredom, dodatnom blokadom grada, koji je šest mjeseci stagnirao", poručio je Mihanović.

HDZ-ovi vijećnici na današnjoj sjednici nisu glasovali o predloženome dnevnom redu jer se o njihovu prijedlogu za dopunu dnevnog reda uopće nije glasovalo. Dodao je kako je njihov prijedlog za dopunu dnevnog reda današnje sjednice GV-a bio amandman za izgradnju POS-ovih stanova u Hercegovačkoj ulici u Splitu, na mjestu na kojem je garaža Prometa.

  • +5
Otkazana sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Komentirajući okupljanje građana zbog najave o promjenama na gradskoj tržnici Pazaru koje bi mogle ugroziti njihovo poslovanje, Mihanović je rekao da tom problemu treba pristupiti ozbiljnije i uključiti struku u njegovo rješavanje.

"Ne podržavam model licitacije jer on može iznjedriti da dođe neki veliki igrač ili trgovački lanac koji će uzeti sve na Pazaru", rekao je Mihanović.

Vijećnik Hrvatske građanske stranke Igor Stanišić, koji je u prošlom mandatu bio predsjednik splitskoga Gradskog vijeće, rekao je kako je "nezapamćeno da predsjedatelj Gradskog vijeća onemogući vijećnicima da raspravljaju o onome o čemu žele".

"Oni su se pogubili i ne znaju što rade", istaknuo je Stanišić, koji smatra kako je gradonačelnik Ivica Puljak "sve ovo danas namjerno napravio da pokaže kako je Gradsko vijeće nefunkcionalno".

Puljak je i danas ponovio kako bi trebao raspustiti Gradsko vijeće jer, po njemu, ne radi dobro te raspisati nove izbore.

Po Stanišićevim riječima, Puljak vjerojatno plaća ankete koje mu idu u prilog u slučaju mogućih novih izbora za Gradsko vijeće.

Vijećnik SDP-a Davor Matijević je izjavio kako je i na današnjoj neuspjeloj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Puljak nastavio svoj igrokaz.

  • +37
Split: Policijska intervencija prilikom uklanjanja kioska na Rivi 5. listopada Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Matijević je rekao da je SDP za današnju sjednicu imao dvije nadopune dnevnog reda o kojima predsjedatelj Željko Domazet (prvi potpredsjednik vijeća) nije dopustio glasovanje.

"Mi smo bili predložili da se u dnevni red uvrsti naš prijedlog o izgradnji 800 POS-ovih stanova na četiri lokacije u Splitu, a bili smo i predložili da se na Zapadnoj obali ugrade pločice s imenima uspješnih paraolimpijaca", rekao je Matijević.

Nezavisni vijećnik Ante Franić je rekao da gradonačelnik Puljak ne može više donositi odluke jer nema većinu u Gradskom vijeću. Franić smatra kako je očito došlo do šuma u komunikaciji između gradonačelnika i kolega iz Mosta, koji su dio projektnog partnerstva u vlasti s njim.

Puljak je prije početka današnje sjednice GV-a novinarima izjavio kako je uzbuđen jer je danas "veliki dan za Split i organizaciju gradske uprave" u Splitu.

"Najvažnija točka dnevnog reda danas je reorganizacija gradske uprave, mi smo gradskim vijećnicima uputili prijedlog koji je izrađen po najboljim pravilima struke, radili smo s ekspertima Ekonomskog fakulteta", rekao je u optimističnom tonu Puljak prije prekida sjednice GV-a.