PRORAČUNSKI AMANDMAN

Zatražen besplatan obrok za sve učenike u Splitu: 'Roditelji se najčešće srame prijaviti dijete'

16.11.2021 u 10:56

Bionic
Reading

Splitski SDP u utorak je najavio kako će tražiti da se u gradski proračun za 2022. godinu uvrsti i besplatan obrok za svih oko 13.500 učenika osnovnih škola u tom gradu

"Kada na dnevni red splitskog Gradskog vijeća dođe prijedlog proračuna za iduću godinu, mi ćemo uložiti amandman kojim ćemo tražiti da se za oko 13.500 osnovnoškolaca u Splitu osigura besplatna marenda", rekao je tajnik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević na konferenciji za novinare.

Ta bi mjera, istaknuo je, koštala oko 15 milijuna kuna godišnje, što grad "može i mora financijski podnijeti".

Matijević je upozorio kako postoji veliki broj djece u Splitu koja nemaju mogućnost za obrok u školi te ostaju gladna za vrijeme nastave.

"Roditelji se najčešće srame prijaviti dijete za besplatan obrok, stoga je najbolja mjera da se osigura besplatan obrok za svu djecu u osnovnim školama", poručio je i dodao kako se besplatnim obrokom za sve osnovnoškolce izbjegava nejednakost među djecom.

Po njegovu tumačenju, pandemija je pojačala problem nejednakosti kod djece i sada ta nejednakost dodatno dolazi do izražaja.

"Besplatnom marendom bismo regulirali prehranu djece u školi te bismo svima osigurali zdravi obrok", naglasio je Matijević i napomenuo kako se zdravom prehranom izbjegava pretilost kod djece koja se pojavljuje uslijed nezdrave prehrane.