NEMA VIŠE 'PIĆA NA ZIDIĆU'

Split zabranjuje ispijanje alkohola na zidićima i u parkovima?

23.03.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće idućeg će tjedna, na prijedlog gradonačelnika Ive Baldasara, raspravljati o izmjeni Odluke o komunalnom redu kojom će bi se zabranilo konzumiranje alkohola na gotovo svim javnim površinama u gradu, izuzev nekoliko precizno utvrđenih iznimki. Povod je, kako se objašnjava, 'učestala pojava okupljanja radi ispijanja alkohola te stvaranje nereda i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima'

Ako Baldasarov prijedlog dobije podršku vijećnika, Splićani i turisti legalno će moći popiti pivo samo na predjelu ribarske lučice Matejuške, zatim uz organizirana boćališta - ali samo ako se ona nalaze na više od stotinu metara udaljenosti od škola i vrtića - te ispred robne kuće Dobri i Doma mladeži, i to petkom i subotom, od 21 do 24 sata. Ostavljena je dodatna mogućnost za iznimke u vrijeme značajnih manifestacija ili uz prethodnu pisanu dozvolu gradskih vlasti.

Splitsko Gradsko vijeće u više je navrata raspravljalo o ovoj temi, a posljednji put u prosincu prošle godine, na inzistiranje nekih vijećnika kojima smetaju okupljanja i buka ispred kvartovskih dućana i trafika. No, očekivano, zabilježeni su i veliki otpori u javnosti jer se smatra da je druženje na otvorenom i 'pivo na zidiću' jedna od karakteristika mediteranskog načina života. Uoči sjednice zakazane za idući tjedan, oglasio se Savjet mladih grada Splita.

'Potreba za odlukom je razumna jer se donosi zbog nekoliko problematičnih lokacija, ali trebamo paziti na to da kolateralna žrtva ne bude mediteranski način života u gradu koji u najvećoj mjeri konzumiraju mladi. Nažalost, odgovorne osobe nisu smatrale potrebnim uključiti Savjet mladih u rad povjerenstva koje je donijelo prijedlog', požalili su se javnosti.

Za provedbu odluke o zabrani alkohola na javnim mjestima bilo bi nadležno gradsko komunalno redarstvo, a propisala bi se kazna od 500 kuna - koju je na licu mjesta moguće podmiriti upola manjim iznosom. Upitna je sama provedba, jer su redari na splitskim ulicama posljednjih godina gotovo pa endemska pojava.