GLUMCI NA NOGAMA

Drama u Sloveniji; smiju piti i ubijati, ali ne i pušiti

16.03.2017 u 07:26

Bionic
Reading

Prava mala drama trenutačno se zbiva u Sloveniji gdje novi zakon ne dozvoljava korištenje duhanskih proizvoda na sceni. 'Na pozornici pucamo, ubijamo, pijemo alkohol, igramo scene pedofilije, no ne smijemo u ruci držati cigaretu. To je katastrofa', izjavio je glumac Gorazd Žilavec koji nastupa u predstavi 'Totalno katastrofalna večera' koparskog kazališta čiji se ansambl predvođen direktoricom Katjom Pegan uoči premijere pobunio protiv novih zakonskih pravila

'Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ovih dana ćemo kršiti jer računamo da će pobijediti razum i da će ga izmijeniti kao što je to učinjeno u Italiji i Njemačkoj', izjavila je za slovensko Delo u srijedu, na dan pretpremijere predstave 'Totalno katastrofalna večera' direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Novi Zakon od subote zabranjuje pušenje u svim zatvorenim prostorima, uključujući i kazališnu scenu. Zabrana vrijedi i za elektronske cigarete bez nikotina, biljne cigarete, ali i obične, a nezapaljene cigarete ili lule, a takav rigorozni zakonski okvir razbjesnio je slovenske kazalištarce. Kako navodi Delo, u ljubljanskim kazalištima već su počeli s izmjenama repertoara dok se drugi još pitaju kako postupiti. S jedne strane, nepoštovanje zakona dovodi ih u nezavidnu financijsku situaciju jer kazne iznose od 800 do 4. 000 eura, a s druge pod pitanje stavljaju slobodu umjetničkog izražavanja.

Katja Pegan izjavila je da su već ranije kazalištarci od zakonodavca tražili da budu blaži u ovakvim slučajevima, no ništa od njihovih molbi nije uslišano. 'Potpuno je nemoguće da ovakav zakon do kraja ispoštujemo', rekla je i dodala da je u ovoj situaciji nemoguće izvoditi velik broj suvremenih tekstova kojima, kaže, nije cilj promocija pušenja ili alkoholnih pića nego je ideja prikazati životnu situaciju u kojoj se nalazi neki lik.

Predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Slovenije Gašper Tič smatra da je ovakav zakon čista farsa jer ispada da Slovenija nema većih problema pa se bavi otežavanjem posla kazalištarcima.

Delo pak navodi da su im iz Ministarstva zdravlja poručili kako je dozvoljeno koristiti nezapaljenu cigaretu kao rekvizit, no samo u predstavama namijenjenim punoljetnoj publici.